NU Actueel

Gas te duur? Zet de open haard maar aan!

 - NU Actueel Video bekijken

De gasprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest! Mensen zonder meerjarig energiecontract kunnen een sterke verhoging van hun energierekening verwachten. De een z’n dood is de ander z’n brood, want de haardhoutproducenten spinnen er garen bij. Tip: bekijk eerst de filmpjes onder de opdrachten, zodat je wat achtergrond informatie hebt over de oorzaken van de stijgende gasprijzen. 

Opdracht:

  1. Leg uit hoe de vraag naar vloeibaar gas in Azië de gasprijs in Nederland beïnvloedt.
  2. De hoge gasprijs lijkt een uitgelezen kans voor zonne- en windenergie om hiervan te profiteren. Duurzame energiebronnen kunnen namelijk een prijs-aantrekkelijk alternatief bieden. Waarom stappen mensen niet massaal over op duurzame energie?
  3. Haardhout is door de gestegen gasprijs bijna niet meer aan te leveren en gaat bijna ten onder aan zijn eigen succes. Verklaar dit.
  4. Is haardhout een substituut of complementair goed voor aardgas? Wat kun je zeggen over de kruislingse elasticiteit van de vraag naar haardhout als gevolg van de prijsstijging van aardgas?
  5. Bedenk welke manieren er nog meer zijn, naast overstappen op substituten zoals de openhaard en duurzame energiebronnen, om de energierekening deze winter betaalbaar te houden.

Wil je meer weten over de sterk stijgende gasprijzen?

RTL-Z: Dit is de invloed van het Russische Gazprom op onze gasprijzen (video)

RTL-Z: De oorzaken van de stijgende gasprijzen (video)

NOSop3: De gevolgen van de gasprijzen voor jouw energierekening (video)

 

Wil je meer weten over onze economiemethode Pincode?

Naar website