NU Actueel

Files op de Mount Everest

  • 4 juni 2019
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Op een overbevolkte Mount Everest zijn de afgelopen week zeker zeven bergbeklimmers om het leven gekomen. Onder de doden zijn onder meer mensen uit India, Amerika, Ierland en Australië.

Woensdag maakte de Nepalese klimmer Nirmal Purja een foto van de enorme drukte op de berg. Hij schat dat op dat moment ruim 200 bergbeklimmers van het mooie weer wilden profiteren en de klim naar de top van 8848 meter wilden maken. Daar wachtte de klimmers echter een onaangename verrassing: door de enorme toestroom van mensen stond er een file bij de top en moesten mensen uren wachten voor ze naar boven konden. Ze riskeerden daarbij bevriezing en hoogteziekte.

Bron: www.nos.nl

Opdrachten

Bekijk het filmpje en lees de tekst.

1a De klimmers stonden in de file voor de top van de Mount Everest. Welke risico’s liepen ze daardoor?

b Hoe hoger, hoe kouder. Het eerste basiskamp ligt op 5000 meter en de top van de Everest is 8848.De thermometer wijst -23 graden Celsius aan. Wat wijst de thermometer in het basiskamp aan?
c Bekijk het YouTube-filmpje Naar de top van de Everest. Wat is hoogteziekte en hoe kun je dat voorkomen?

 

 

 

2 Gebruik je atlas.
a De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Je telt bij de echte bergbeklimmers pas mee als je de ‘seven summits’ hebt beklommen. Welke zeven bergen zijn dat?
b Geologen voorspellen dat de Everest in de toekomst hoger wordt dan 8848. Met welke kaart uit de GB kun je dit bewijzen en verklaar je keuze.
c Zoek GB 155D op. Nepalezen noemen de Mount Everest de Chomolungma, de ‘moedergodin van de aarde’. Welke godsdienst hoort hierbij?
d Waardoor komen er in Nepal geweldsuitbarstingen voor?
e Zoek GB 154A op. Waarom willen bergbeklimmers juist in de maand mei de top van de Mount Everest te beklimmen? Gebruik het begrip ‘moesson’ in je antwoord.

3 Katja Staartjes vindt dat de Mount Everest als een toeristische attractie wordt uitgebuit.
a Waarom vindt ze dat?
b Heeft ze eigenlijk boter op haar hoofd met deze uitspraak? Is ze hypocriet volgens jou?
c Je kent het wel, files in Nederland, files bij de culturele bestemmingen zoals het Louvre, de Sint Pieter in Rome en Dubrovnik in Kroatië. En nu op de Mount Everest.  Bespreek met je buur hoe dit zou komen.
d Welke oplossing is er mogelijk?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website