NU Actueel

Handelsoorlog – wordt alles nu duurder?

 - NU Actueel Video bekijken
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Europese autobouwers via Twitter een enorme importheffing in het vooruitzicht gesteld. Trump noemt in het bericht de handelsbarrières en tarieven die in Europa gelden op Amerikaanse goederen. Als die niet snel worden opgeheven, kunnen heffingen van 20 procent volgen, schrijft hij.

Het dreigement van Trump komt op de dag dat tegenmaatregelen van de EU in reactie op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium van kracht zijn geworden. Op Amerikaans staal en producten als spijkerbroeken, motoren van Harley-Davidson en pindakaas komen extra heffingen.

Opdrachten:

  1. Lees het artikel op NOS.nl en bekijk het filmpje hierboven.
    Leg uit wat heffingen zijn en waarom een land heffingen instelt.
  2. Wat is het gevolg van de heffingen door de Europese Unie op Amerikaanse producten voor de consument in Europa? En wat is het gevolg van de heffingen door de EU voor de Amerikaanse producenten?
  3. De heffingen van de Europese Unie zijn tegenmaatregelen op eerdere Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium. Hoe reageert Trump nu op die Europese tegenmaatregelen?
  4. Vind jij het opleggen van heffingen een goed middel om te reageren op heffingen door een ander land? Leg je antwoord uit.
  5. Geef je mening: Wat vind je beter, vrijhandel of heffingen? Waarom vind je dat?

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze mens en maatschappijmethode Plein M?

Naar website