NU Actueel

Expeditie naar Noordpool

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Klimaatactivisten die schreeuwen om aandacht door zich aan een talkshowtafel vast te lijmen, schilderijen te vernielen en demonstraties om wat te doen tegen de opwarming van de aarde. Nu je misschien in een trui naar school gaat, denk je misschien dat het koud is in dit deel van de wereld. Zeker op de Noordpool, maar daar is het te warm!

Lees hier het artikel terug.

Opdrachten 

1 Warmtetransport kan via drie manieren plaatsvinden. Welke drie manieren zijn dat? Geef bij elke manier een voorbeeld van hoe dit natuurkundig in zijn werk gaat.

2 Om de warmte binnenshuis te houden, is isolatie belangrijk. Geef drie voorbeelden van isolatie en geef per situatie aan wat er op natuurkundig niveau gebeurt.

3 Op de Noordpool smelt steeds meer ijs. Dit heeft gevolgen voor de zeespiegel. Welk gevolg heeft dit voor Nederland? Geef ook aan welke maatregel wij nemen om de schade te beperken en hoe natuurkunde hierbij wordt ingezet.

4 De opwarming van de aarde heeft te maken met het versterkte broeikaseffect. Welke drie stoffen hebben hier een groot aandeel in? Geef aan waar je ze in het dagelijks leven tegenkomt ook hun Scheikundige afkorting.

5 Gebruik voor deze opdracht deze bron. Welke drie zaken be√Įnvloeden in grote mate de hoeveelheden broeikasgassen op aarde? Geef aan wat de Scheikundige redenen hiervoor zijn.

Extra informatie

YouTube

Nemo Science Museum

Isolatiecentraal

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar