NU Actueel

Enorme cocaïnewasserij gevonden in Drenthe

 - NU Actueel Video bekijken

Cocaïne is een gevaarlijke harddrugs die veel verhandeld wordt in Amerika en Europa. De cocaïne zelf komt meestal uit Zuid-Amerika. Cocaïne is een wit poeder dat in de buurt van de plantages uit de bladeren van cocaplanten wordt gehaald. Om het product naar Europa of Noord-Amerika te krijgen, moeten er inventieve smokkelmethodes worden gebruikt.
Eén van de methodes is het oplossen van de cocaïne, het zogenaamde vloeibaar maken, waarna er bijvoorbeeld spijkerbroeken, washandjes of steenkool in wordt gedrenkt. Eenmaal opgedroogd is de cocaïne haast onvindbaar verstopt. In Nederland kan de cocaïne dan weer uit de spijkerbroeken, washandjes of steenkool worden gewassen.

In Drenthe is recent zo’n cocaïnewasserij ontdekt. Wat er precies gevonden is, lees je in dit nieuwsbericht.

Opdrachten

  1. In het nieuwsbericht wordt gesproken over chemicaliën en dragermateriaal. Wat voor stoffen worden bedoeld met chemicaliën en dragermateriaal?
  2. Voor het uitwassen van de cocaïne is er één stofeigenschap van het middel waarmee gewassen wordt van groot belang. Welke stofeigenschap is dat?
  3. Bij het wassen van de cocaïne gaat het vaak om giftige en brandbare (was)stoffen. Leg uit welke mogelijke risico’s er zijn bij het werken in een cocaïnewasserij. Gebruik het filmpje uit het nieuwsbericht.
  4. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het wasproces werkt. Geef de naam van de eerste scheidingsmethode en leg uit hoe deze werkt.
  5. Vervolgens wordt de cocaïne omgezet in een vaste stof. Leg uit welke scheidingsmethode er nu wordt gebruikt om de cocaïne in
    handen te krijgen.
  6. De politie schakelt in het geval van de vondst van een grote cocaïnewasserij altijd chemici in. Leg uit op welke manier deze deskundigen een bijdrage kunnen leveren.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: NU.nl en RTLnieuws