NU Actueel

‘En dan wordt het vuurwerk ook nog van ons afgepakt’

 - NU Actueel Video bekijken

Urk, Roosendaal, Arnhem: Op verschillende plaatsen in het land hebben buurtbewoners en politie afgelopen week hun handen vol aan jonge relschoppers. Ze vernielen spullen, steken zwaar vuurwerk af en stichten brand. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch gaat zelfs woningen sluiten als daar gevaarlijk vuurwerk wordt gevonden. Hij wil verder dat relschoppers in de Arnhemse wijk Geitenkamp opdraaien voor door hen veroorzaakte schade. De burgemeester van Helmond heeft de ouders van een groep jongeren die vuurwerkoverlast heeft veroorzaakt in de stad een brief gestuurd. Ze laat weten dat hun zoon of dochter een officiële waarschuwing krijgt. Als de jongeren opnieuw in de fout gaan, wacht hen een boete van maximaal 4350 euro.

Opdrachten

  1. Waarom mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken tijdens oud en nieuw?
  2. Sommige burgemeesters vinden dat naast het afsteken van vuurwerk, ook het bezit van vuurwerk, strafbaar moet worden gesteld. Wat vind je van deze maatregel? Motiveer je mening.
  3. Wat vind je van de maatregel van de burgemeester van Arnhem dat zelf woningen gesloten kunnen worden als daar gevaarlijk vuurwerk wordt gevonden? Motiveer je mening.
  4. In Helmond kunnen jongeren, die na een waarschuwing, weer vuurwerk afsteken een boete krijgen van maximaal 4350 euro. Wat vind je van deze maatregel? Motiveer je mening.
  5. Ten minste 100 euro boete en strafblad-aantekening bij afsteken vuurwerk. Is dit een juiste straf? Motiveer je mening.

 

Stelling: ‘Om oud en nieuw veilig te laten verlopen, moeten er feesten voor jongeren worden georganiseerd’.

Ben je het eens of oneens met deze stelling en motiveer je mening.

 

Extra filmpje: jongeren over vuurwerkoverlast

Extra filmpje: Weer onrust op Urk, tien mensen opgepakt

Extra info: Ten minste 100 euro boete en strafblad-aantekening bij afsteken vuurwerk

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site