NU Actueel

Eén oplader in de EU

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De Europese Unie heeft besloten dat er nog maar één type oplader gebruikt mag worden voor smartphones en veel andere gadgets: een usb-c-kabel.

Lees hier het hele artikel.

Opdrachten 

De gemiddelde smartphone heeft een accucapaciteit van ongeveer 4.500 mAh. Dit betekent dat zo’n smartphone 4500 mA in een uur kan leveren voor hij op is.

1. Hoe kan het dat een telefoon met een accucapaciteit van 4500 mAh niet per definitie langer meegaat dan een telefoon met een capaciteit van 4000 mAh?

2. Bereken hoeveel mA een smartphone met een capaciteit van 4500 mAh per uur verbruikt als de accu in 30 uren van vol naar leeg gaat.

3. Wat zijn factoren die kunnen zorgen dat een smartphone sneller leeg gaat?

Een aantal jaar geleden hadden veel smartphones een microUSB-ingang in plaats van een USB-C-ingang. Eén van de voordelen van USB-C is dat snelladen nu mogelijk is.

4. Stel dat een oude lader een vermogen heeft van 12 Watt en een snellader een vermogen heeft van 24 Watt. In beide gevallen wordt de smartphone opgeladen met een spanning van 5 Volt. Met hoeveel ampère stroom laadt de telefoon dan op met de oude lader? En met de snellader?

Als je een oplader in het stopcontact laat zitten, verbruikt hij nog steeds een beetje energie. Dat is maar heel weinig.

5. Stel dat een oplader 1 Watt gebruikt wanneer hij nog in het stopcontact zit. Het vermogen is nog steeds 5 V. Hoeveel stroom verbruikt hij dan?

Extra informatie

Batterijduur verlengen

Voor- en nadelen van USB-C

Oplader in het stopcontact

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar