NU Actueel

Echt draadloos laden komt eraan!

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Onze gadgets opladen, we moeten het allemaal. Tot een paar jaar geleden was het belangrijk dat je het juiste kabeltje had, toen kwamen de eerste gadgets die opgeladen konden worden doordat ze op een mat gelegd werden. Een paar jaar geleden noemde men dat “draadloos opladen”. Niet helemaal correct natuurlijk, omdat de oplaadmat of puck nog steeds een kabeltje heeft. Wie weet komt dáár verandering in: zowel Motorola als Xiaomi werken al een tijd aan écht draadloos laden. Zij vertellen dat ze een smartphone kunnen opladen als deze zich tot een meter van het laadstation bevindt. Wie weet kunnen we dan onze telefoon opladen als we op de bank door Instagram scrollen, of kunnen onze oortjes opgeladen worden als ze op tafel liggen?

De energie wordt in golven door de lucht gestuurd en in het te laden apparaat zitten dan antennes die die golven opvangen en omzetten in electriciteit, net zoals alle data die over WiFi of 4/5G wordt verstuurd. Xiaomi geeft aan maximaal 5 watt aan vermogen te kunnen leveren. Er zijn nog geen gegevens beschikbaar van het rendement van deze manier van laden.

Opdrachten 

  1. Beschrijf de energieomzettingen die plaatsvinden van het stopcontact tot in de accu van je gadget.
  2. Stel, dit laadproces is 72% efficient op 1 meter afstand.. Wat is het vermogen dat het laadstation moet uitzenden, om 5 watt te kunnen leveren aan de smartphone?
  3. Wat is het verlies van dit proces in Joules als het opladen 30 minuten duurt?

Extra informatie

Motorola demonstreert draadloos laden van een smartphone op een meter afstand – Tablets en telefoons – Nieuws – Tweakers

Xiaomi says its ‘Air Charge’ technology works over several meters – The Verge

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar