NU Actueel

Duizenden medewerkers teststraten straks werkloos

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Geen mondkapjes meer in het OV en geen stokje in je neus voor een evenement. De laatste coronamaatregelen verdwijnen op 23 maart. Teststraten hebben daardoor geen werk meer en gaan sluiten. Daardoor worden duizenden teststraatmedewerkers werkloos.

“ Testers moeten niet alleen afscheid nemen van hun collega’s, maar ook van hun goede salaris, vertelt Marko van Tol, communicatiemanager bij uitzendbureau YoungCapital. “Er komt vooral meer werk in sectoren die met de versoepelingen weer opengaan. Dat is onder andere in de evenementenbranche, luchtvaartsector en logistiek. Maar het corona gerelateerde werk verdient beter dan een aantal van die sectoren.”

“ Volgens YoungCapital verdienen medewerkers in een commerciële teststraat gemiddeld 14,49 euro bruto per uur. Als grondstewardess bij KLM verdien je al een stuk minder. Daar ligt het brutosalaris op ongeveer 11,83 euro. Het salaris van een horecamedewerker ligt nog lager, namelijk op 10,93 euro bruto per uur.”

 

Opdrachten:

  1. Waarom zijn er straks duizenden medewerkers werkloos?
  2. Er is op dit moment een krapte op de arbeidsmarkt, verwacht jij dat deze mensen werk kunnen vinden?
  3. Een WW-uitkering is ongeveer 70% van je laatst verdiende loon, is het financieel aantrekkelijk voor teststraat medewerkers om te gaan werken? Leg je antwoord uit.
  4. Welke redenen kunnen teststraatmedewerkers – behalve inkomen –  nog meer hebben om te gaan werken?

 

Meer informatie:

Informatie van de Rijksoverheid over corona.

Dashboard arbeidsmarkt cbs.

Krapte op de arbeidsmarkt makkelijk aan de slag.

 

Wil je meer weten over onze economie methode Pincode?

Naar website