NU Actueel

Drone vliegt urenlang op waterstof

 - NU Actueel Video bekijken

Drones worden steeds vaker gebruikt voor allerlei doeleinden. Het is ten eerste gewoon leuk om er eentje te laten rondvliegen. En als je er een camera aan hangt, kun je er relatief goedkoop mooie beelden vanuit de lucht mee maken. Ook de politie en het leger hebben de voordelen van drones ontdekt. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Zo heeft een drone om te vliegen brandstof nodig en die brandstof is niet altijd duurzaam. Aan de TU Delft wordt gewerkt aan een drone op waterstof. Lees dit artikel en bekijk het filmpje.

Opdrachten

  1. Leg uit wat deze drone zo bijzonder maakt.

In het artikel staat de volgende zin: “Hoe duurzaam het uiteindelijk is, wordt wel mede bepaald door de herkomst van de elektriciteit waarmee de waterstof wordt gemaakt.”

  1. Leg uit waarom de uiteindelijke duurzaamheid afhangt van de manier waarop de waterstof gemaakt is.

In een brandstofcel wordt elektrische stroom opgewekt uit de reactie tussen een brandstof en zuurstof. In deze drone is de brandstof waterstof. Bij de reactie tussen waterstof en zuurstof ontstaat water.

  1. Geef de reactievergelijking die in brandstofcel plaatsvindt.
  2. In de drone zitten meerdere batterijen. Beschrijf wat er met die batterijen gebeurt als de drone horizontaal vliegt en leg uit waarom dat gebeurt.
  3. In het filmpje spreekt iedereen enthousiast over de toekomst van waterstof als brandstof. Bespreek met een klasgenoot de voor- en nadelen van waterstof als brandstof.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: RTL nieuws