NU Actueel

Doorzichtige mondkapjes

Mondkapjes beschermen ons – maar ze zijn ook onhandig. Bijvoorbeeld voor mensen die niet goed kunnen horen. Zij kunnen iemand anders beter verstaan als ze de mond van die ander kunnen zien. Als je ziet hoe iemand zijn lippen beweegt, kun je beter begrijpen wat die persoon zegt.

Nu zo veel mensen een mondkapje dragen, is het voor doven en slechthorenden moeilijker te begrijpen wat anderen zeggen. Er is een simpele oplossing voor dat probleem: doorzichtige mondkapjes. In het Jeugdjournaal pleitte een 11-jarig meisje, Mae, er een tijdje geleden voor dat er meer van dat soort mondkapjes zouden worden gemaakt.

De oproep van Mae lijkt niet veel te hebben uitgehaald. Je ziet nog steeds niet veel doorzichtige mondkapjes in de winkels of op straat. Waarom zou dat eigenlijk zo zijn?

Vragen en opdrachten

Beantwoord vraag 1 eerst voor jezelf en bespreek het antwoord daarna in de klas.
1 Bekijk het stukje uit het Jeugdjournaal. Daarin vraagt een leerkracht waarom de leerlingen liever zouden willen dat ze haar mondkapje afzet. Ze gebruikt immers al gebarentaal. Welke antwoorden op de vraag van de leerkracht komen voorbij in het filmpje?

Beantwoord vraag 2 samen met een klasgenoot en bespreek je antwoord daarna in de klas.
2 Denk na over de vraag waarmee de tekst eindigt: waarom zou het zo zijn dat er nog niet veel doorzichtige mondkapjes te zien zijn op straat en in de winkels? Schrijf twee mogelijke redenen op.

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 72 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 72

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.