NU Actueel

Docent duikt onder, bedreigd vanwege 5 jaar oude cartoon

 - NU Actueel Video bekijken

Afgelopen week werd op scholen in veel landen stilgestaan bij wat er gebeurde in Frankrijk. Op scholen in Nederland betekende dat dat erover werd gepraat in de les, soms werd er een minuut stilte gehouden. Ook op het Emmauscollege in Rotterdam waren leerlingen maandag een minuut stil.
Later die dag ontstond er op de school gedoe tussen een leraar en een paar leerlingen die vonden dat hij ’n cartoon van een prikbord moest weghalen. De leerlingen dachten dat de cartoon, die de leraar zo’n vijf jaar terug zijn lokaal zou hebben gehangen, een prent van de profeet Mohammed was. Dat zit anders: het is volgens de tekenaar een spotprent van een jihadist. Maar het zou leraren niet gelukt zijn om de leerlingen dat duidelijk te maken.

Opdrachten:

  1. Wat versta jij onder de vrijheid van meningsuiting?
  2. Moet je alles kunnen zeggen / laten zien in de klas? Motiveer je mening.
  3. Waarom werd een Rotterdamse docent bedreigd en moest later onderduiken?
  4. Wat is een cartoon en waarom worden cartoons vaak in het onderwijs gebruikt?
  5. De cartoon waar de discussie over ging hing al vijf jaar in de klas en kreeg in 2015 de prijs van beste cartoon van Nederland. Wat was de boodschap van de cartoonist bij het maken van deze cartoon?

De onrust is groot nu een Rotterdamse leraar zit ondergedoken vanwege bedreigingen. Volgens minister van Onderwijs Arie Slob staat het incident niet op zichzelf, meer leraren durven geen gevoelige onderwerpen met hun klas te bespreken. Slob wil dan ook dat ‘vrijheid van meningsuiting’ een verplicht onderdeel van het lespakket wordt. Bovendien, jonge mensen moeten toch leren dat allerlei verschillende meningen naast elkaar mogen bestaan?

Stelling: ‘De vrijheid van meningsuiting moet op elke school besproken worden’

Ben je het eens of oneens met deze stelling en motiveer je mening.

 

Extra info: Waarom een leraar van een school in Rotterdam moet onderduiken

Extra filmpjes: 18 jarige aangehouden voor bedreigen leraar Rotterdam / Docent duikt onder, bedreigd vanwege spotprent /

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site