NU Actueel

Talen van Suriname

Suriname heeft maar zo’n 600.000 inwoners, maar samen spreken die wel ongeveer twintig verschillende talen. Dat heeft onder andere te maken met de ingewikkelde geschiedenis van het land.

Er woonden oorspronkelijk enkele tientallen indianenstammen, met hun eigen talen. Vervolgens kwamen onder andere Portugese, Engelse en Nederlandse kolonisten het land bezetten. De Afrikaanse mensen die door de Europeanen tot slaaf waren gemaakt, moesten op plantages werken. Later kwamen er ook mensen uit onder andere Indonesië en India bij. Al deze mensen brachten hun eigen talen mee.

De officiële taal van Suriname is ook na de onafhankelijkheid van 1975 nog altijd het Nederlands. Het parlement vergadert bijvoorbeeld in die taal en het is ook de taal die de leerkrachten op school gebruiken. Thuis spreken veel mensen vaak een van de andere twintig talen – de grootste daarvan is het Sranantongo.

Hoe vinden Surinamers, en vooral jongeren, het eigenlijk om in het openbaar een andere taal te spreken dan thuis? Zouden ze niet veel liever Engels spreken in plaats van Nederlands? Er is onlangs onderzoek gedaan naar deze vragen en daarover vertelt de Surinaamse taalwetenschapper Sita Doerga Misier in deze video.

 

Vragen

Beantwoord de vragen 1a tot en met 1g in de klas. Lees de tekst en bekijk de video van 8:10 tot 13:30. Zijn de onderstaande beweringen waar of niet waar?

1a In Suriname spreken de jongeren thuis Nederlands en op school Engels. waar / niet waar
1b In Suriname wordt in het parlement Nederlands gesproken. waar / niet waar
1c Schoolgaande jongeren in Suriname hebben een hekel aan het vak Nederlands, vooral aan grammatica en spelling.  waar / niet waar
1d Uit onderzoek is gebleken dat tien procent van de jongeren die niet opgroeien met Nederlands als moedertaal, toch vloeiend Nederlands spreekt.  waar / niet waar
1e Uit onderzoek is gebleken dat de meeste jongeren in Suriname graag Nederlands spreken.  waar / niet waar
1f Straattaal in Suriname is een mengsel van Sranantongo en Nederlands.  waar / niet waar
1g Om straattaal te kunnen gebruiken, blijkt de beheersing van het Nederlands wel uitermate belangrijk.  waar / niet waar

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 75 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 75

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.