NU Actueel

De taal van Karel de Grote: Frans met een Limburgs accent

  • TLPST
  • 11 oktober 2019
  • Niveau: Bovenbouw/Tweede Fase/Vmbo bovenbouw
  • Bron: TLPST 61

Rond het jaar 800 was koning Karel de Grote vorst over een groot deel van Europa, van Catalonië tot Noord-Duitsland. Hij kwam uit het gebied waar nu Limburg ligt. Daarom sprak hij waarschijnlijk een voorloper van het huidige Limburgs. En daarmee heeft hij mogelijk het Frans voor altijd veranderd.
Talen beïnvloeden elkaar voortdurend. Op dit moment is het Engels de belangrijkste taal ter wereld. Daardoor beïnvloedt het andere talen. Ook het Nederlands, dat allerlei Engelse woorden en zinsconstructies overneemt. Waarom heeft die taal zo veel invloed? Doordat een groot deel van de economische en politieke macht in de wereld in het gebied ligt waar mensen Engels spreken. Dan hebben we het vooral over Amerika. Maar ondertussen wordt het Nederlands ook wel degelijk (een beetje) beïnvloed door andere talen – denk maar aan de Marokkaanse woorden in de straattaal.
En zo is het altijd geweest. In de tijd van Karel de Grote was de officiële taal Latijn, maar in het dagelijks leven werden er ook andere talen gesproken. In het oosten van België (en in Nederlands Limburg) waren dat bijvoorbeeld een voorloper van het moderne Frans en een voorloper van het moderne Limburgse dialect.
Volgens de Leidse onderzoeker Peter Alexander Kerkhof sprak de vader van Karel de Grote (Karel Martel) waarschijnlijk Frans met een Limburgs accent. Dat zou die manier van Frans spreken populair hebben gemaakt bij de burgers. Het moderne Frans heeft sommige eigenschappen mogelijk zelfs te danken aan dat Limburgse dialect! Wetenschappers zijn nog volop aan het uitzoeken hoe dat precies zit.

Vragen

Beantwoord vraag 1 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.

1 In de tweede alinea staat dat het Nederlands niet alleen door het Engels wordt beïnvloed, maar ook door andere talen, zoals de Marokkaanse straattaal. Kun jij twee straattaal-woorden noemen (of opzoeken) die zijn afgeleid van andere talen dan het Nederlands of Engels? Leg uit wat de woorden betekenen.

Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.

2 In de laatste alinea van de tekst staat dat de manier waarop de vader van Karel de Grote sprak, Frans met een Limburgs accent, populair was bij de burgers in het oosten van België en in Limburg. Heeft de manier waarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreken ook invloed op de Nederlandse taal, denk je? Leg je antwoord uit.

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 61

Bron: TLPST nr. 61

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

TLPST is een maandelijkse lesbrief van

Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.