NU Actueel

De goed getimede protesten van boeren in de EU

  • Bosatlas
  • 18 maart 2024
  • Niveau: Bovenbouw

Maak je nog geen gebruik van De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Ga dan naar de website.

 

In veel Europese landen laaien in december 2023 en januari 2024 boerenprotesten op. Hoe dat zit, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

De landbouw in de EU ontvangt ongeveer een derde van de begroting van de EU, zo’n 57 miljard euro. Dat is best veel geld. Toch protesteren boeren in de EU, op een strategisch moment: de verkiezingen voor het Europees Parlement vinden begin juni 2024 plaats. Waarom doen boeren dit?

Bekijk het filmpje over de boerenprotesten in de EU van NOS op 3.

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

80M en 80N

Bespreek in de klas

  • Waardoor hebben boeren in veel EU-landen het gevoel dat ze klem zitten en besluiten ze actie te gaan voeren?
  • Gebruik kaart 80M Stikstof en beschermde natuur. De Europese Commissie heeft een Green Deal gesloten, waarbij is afgesproken om in de EU duurzaam te werken en klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarbij zijn er voor alle sectoren, waaronder de landbouw, maatregelen beschreven. Waarom is het nodig dat ook de landbouw maatregelen neemt om duurzaam te werken en klimaatneutraal te worden in 2050?
  • Vergelijk kaart 80N Europese Unie: landbouwsubsidies met kaart 80M Stikstof en beschermde natuur. Boeren in Griekenland krijgen best veel landbouwsubsidie en inkomenssteun, maar stoten relatief weinig stikstof uit. Hoe zou dat komen? Welke landen vallen je nog meer op en waarom?
  • De Europese Commissie heeft in februari 2024 in korte tijd een aantal maatregelen ten aanzien van de landbouw ingetrokken en de Green Deal verzwakt. Welke redenen zou de Europese Commissie hiervoor kunnen hebben?
  • Wat moet er volgens jou gebeuren met de landbouw in de EU?

Tip!

Wil je weten hoe Nederland groot werd in landbouw, bekijk dan dit filmpje van NOS op 3 op Schooltv.
Wil je meer weten over het probleem met stikstof in Nederland, bekijk dan dit filmpje van de NOS.

Wil je meer weten? Ga dan naar De Digitale Bosatlas.