NU Actueel

De BOSATLAS van de Wadden

  • 23 oktober 2018
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

De BOSATLAS van de Wadden is de nieuwste in een reeks thema-atlassen die Noordhoff uitgeeft. Uitgever Peter Vroege: “Elke Nederlander heeft wel een beeld van de Waddeneilanden, vaak gekleurd door toerisme. In dit boek zie je de gigantische geschiedenis erachter.”
“Het Waddengebied is waanzinnig interessant, omdat het zo ongelofelijk veel aspecten heeft: de ecologie, de getijden, de mensen die er wonen en werken, toerisme, cultuur. Zo is er een kaart die laat zien dat zeehonden makkelijk tot aan Schotland zwemmen om te foerageren. Uiteraard worden de dertig bewoonde eilanden stuk voor stuk besproken, van Texel tot het Deense Südfall.”
De BOSATLAS van de Wadden bevat met zijn vele prachtige kaarten, infographics en foto’s veel aanknopingspunten voor de aardrijkskundeles. Hieronder vind je voorbeelden daarvan, met opdrachten over die zaken die de Wadden zo uniek maken.

 

Opdrachten 

Lees de tekst, bekijk de kaarten en het filmpje.

1 Bekijk de kaart van de Waddeneilanden en de droogvalduur.

a Een bekend ezelsbruggetje is ‘TV-tas’ voor de Nederlandse Waddeneilanden.  In Duitsland leren de kinderen ‘Welcher Seemann Liegt Bei Nacht im Bett. Leg uit wat deze ezelsbruggetjes betekenen.

b Vul in: Het Waddengebied begint bij de plaats  …(A)… in …(B)… en eindigt bij de plaats …(C)… in het land …(D)… De drie landen die bij het Waddengebied horen zijn …(E)…, …(F)… en …(G)…

2 Bekijk de kaart van de wadpieren.

a Wadpieren eten het zand van de wadplaten. Alles wat in het zand leeft verteren ze  en poepen ze weer uit. Op de film zie een pier een lading schoonzand uit poepen. Maar wie eet de wadpier weer op?

b Welke twee dieren die het hoogst staan in de voedselpiramide komen in de film voor en wat eten deze dieren?

 

3 Wadlopers steken de Waddenzee over van bijvoorbeeld Groningen naar Schiermonnikoog.

a Hoeveel keer per dag kunnen zij deze overtocht maken? Leg je antwoord uit

b De wadlopers gebruiken een kaart en een kompas bij de oversteek. Kunnen ze ook gebruik maken van de hoopjes ‘poep’ van de wadpieren? Leg je antwoord uit met behulp van de kaart ‘Wadpieren’.

4 Bekijk de kaart van de wandeling van het eiland Griend.

Niet alleen Griend, maar ook de andere Waddeneilanden verplaatsen zich door erosie en sedimentatie. Leg uit in welke richting Griend en de andere Waddeneilanden zoals bijvoorbeeld Schiermonnikoog zich verplaatsten.

5 Bekijk de kaart van de zeehondentellingen. Er zijn duizenden zeehonden in het waddengebied. Waarom is dit gebied zo belangrijk voor deze dieren?

6 Bekijk de kaart van de Oost-Atlantische vliegroutes.

a Leg nu uit waarom het Waddengebied een belangrijk onderdeel is van deze vliegroute.

b De Waddenzee wordt wel de kraamkamer van de Noordzee genoemd. Verklaar deze naam.

c Klimaatverandering bedreigt het leefgebied van zeehonden en steltlopers. Maak dit duidelijk met een voorbeeld uit de film WAD.

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website