NU Actueel

Coronavirus en het Chinees Nieuwjaar

 - NU Actueel Video bekijken

Op 25 januari begon het Chinees Nieuwjaar. Het is een belangrijke feestdag, fabrieken sluiten, mensen hebben vakantie en er treedt een massale volksverhuizing op. Alle werknemers gaan  terug naar hun geboorteplaats. Sommigen zijn dagen onderweg. Maar de feestvreugde in China wordt overschaduwd door het coronavirus. Zo zijn openbare evenementen in verband met het Chinees Nieuwjaar afgelast en worden de pretparken in Hongkong en Beijing gesloten. Beide steden houden scholen, universiteiten en kinderopvangcentra ook na aankomende vakantieweek gesloten.

Chinees Nieuwjaar, buiteNLand, 4vmbo

Wetenschappers denken dat het virus is overgedragen door vleermuizen. Een virus is geen organisme zoals een bacterie en heeft geen eigen cellen. Een virus komt je lichaam binnen via speeksel of bloed. Daarna kruipt het in een cel en gaat daar aan het werk.

Op dit moment zijn Wuhan, een megastad waar het virus ontstaan is, en nog veertien andere Chinese steden volledig afgesloten. De mensen in deze steden moeten nu maar afwachten of ze niet ziek worden. Alle groepsreizen en het vervoer tussen de afgesloten steden is stilgelegd. Op dit moment zijn 132 mensen overleden en zijn er 6000 besmet Omdat het virus zich via de luchtwegen verspreidt, is de angst voor verdere verspreiding over de hele wereld enorm. In Frankrijk zijn al drie gevallen met het coronavirus bekend en afgelopen weekend dook het virus ook op in Hong Kong, Canada, Australië, Duitsland en Maleisië. Eerder al was de ziekte vastgesteld in Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Nepal en de Verenigde Staten. Op steeds meer luchthavens worden passagiers vanuit China gecontroleerd op verschijnselen. Het coronavirus heeft inmiddels al meer dan honderd levens geëist.

Opdrachten

1 Lees de tekst, bekijk de afbeeldingen, het live-blog van de NOS en GB 165 t/m 169.
a Waarom gaan alle Chinezen in deze tijd van het jaar op reis?
b In welke grote steden is het coronavirus nu uitgebroken?
c Wat is de hoofdstad van China en hoeveel mensen zijn daar al getroffen door het corona-virus?
d Op welke manieren probeert de Chinese overheid het virus te stoppen?
e Wuhan is een megastad en wordt, als je kijkt naar de spoorlijnen, het Utrecht van China genoemd. Leg uit welke gevolgen dit heeft.

 

2 Bekijk de grafieken op de site van de Volkskrant.
a Welk virus veroorzaakt de meeste sterfgevallen?
b Leg uit wat het verschil is tussen een bacterie en virus.
c Wat is opvallend aan het aantal dodelijke slachtoffers bij een griepepidemie?
d Aan welke griep stierven in Nederland de meeste mensen en wanneer was dat?
e Op welke manier probeert de Nederlandse overheid het aantal sterfgevallen door griep te verminderen?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp vind je in deel 1, hoofdstuk 2 Bevolking en cultuur.