NU Actueel

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Eind 2018 testen artsen een vaccin tegen coeliaki. Ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking is overgevoelig voor gluteneiwitten uit tarwe en andere granen en heeft coeliakie. Er zijn geen medicijnen voor deze ziekte, maar glutenvrij eten voorkomt de symptomen.

 

Opdrachten

Bekijk de video ‘Huisarts vertelt over coeliakie’ en lees het artikel ‘Wat is coeliakie’ van de maag lever darm stichting.

Binas 82C Bij coeliakie roepen de gluteneiwitten een reactie van het afweersysteem in de darm op, met als gevolg een ontsteking van het slijmvlies van de dunne darm. Bij een langdurige ontsteking sterven darmwandcellen af en verdwijnen de villi (darmvlokken). Noem een direct gevolg van het verdwijnen van de villi voor het functioneren van de dunne darm.

Naast bloedonderzoek, waarbij onderzoekers stoffen van het afweersysteem aantonen, is een colonscopie (onderzoek van de darm) nodig om coeliakie aan te tonen. Hierbij wordt een biopt van de darmwand genomen. Licht toe wat een biopt is en waar kijkt de analist naar?

Lees het artikel ‘Snel een vaccin tegen coeliakie’. Vind je dat het vaccin (als het werkt) gratis ter beschikking moet komen van patiënten?

4  De diagnose coeliakie is niet altijd gemakkelijk te stellen, waardoor er veel ‘verborgen’ patiënten zijn, per huisartsenpraktijk zijn dat er vermoedelijk tien. Beargumenteer of voor coeliakie een bevolkingsonderzoek gewenst is.

De belastingdienst heeft voor verschillende ziekten een dieetlijst met bedragen voor vaste belastingaftrek opgesteld. Voor coeliakie is het bedrag vastgesteld op € 900. Hiervoor is een dieetbevestiging van de huisarts nodig. Beargumenteer of het terecht is dat mensen met een bepaalde ziekte een aftrekpost hebben.

 

Bronnen

YouTube: ‘Huisarts vertelt over coeliakie’
Maag lever darm stichting: ‘Wat is coeliakie?’ en ‘Snel een vaccin tegen coeliakie’.

Meer weten?

Nederlands coeliakie vereniging ‘Wat is coeliakie?’ en ‘Heb ik coeliakie? Doe de test!’
Stichting Darmgezondheid ‘Coeliakie’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 4 havo H6 Voeding, vertering en gezondheid en 5 vwo H10 Voeding en vertering.