NU Actueel

Catalonië en de kaart van Freddy Heineken

  • 9 oktober 2017
  • Niveau: Bovenbouw
  • Bron: Trouw
 - NU Actueel Video bekijken

Op zondag 1 oktober werd in Catalonië een referendum gehouden. Dit deel van Spanje probeerde voor de vijfde keer een eigen republiek te worden. Het referendum werd door het Constitutionele Hof in Madrid ongrondwettelijk verklaard. De politie sloot verschillende stembureaus, maar er kwam toch een uitslag. Door het harde optreden van de politie is de verdeeldheid onder de Catalanen nog groter geworden.

Hoe zou de kaart van Europa eruitzien als alle onafhankelijkheidsbewegingen op het Europese continent hun zin zouden krijgen? Dit valt wel mee, want in de praktijk zijn er maar een paar separatistische partijen. Alleen nog in Spanje, België en Schotland zijn er inwoners die nog regelmatig hun wens voor een onafhankelijke staat laten horen.

Freddy Heineken, van het bekende biermerk, liet in 1991 zijn idee door twee historici uitwerken. Hij bedacht dat de Europese Unie zou opknappen door een andere indeling van het continent. Niet langer in nationale staten, maar in regio’s. Volgens Heineken kon Europa beter uit zo’n 75 kleine deelstaten bestaan van ongeveer gelijke grootte, met tussen de 5 en 10 miljoen inwoners. Bij zijn indeling werd rekening gehouden met de geschiedenis, de cultuur en de inwoners van de regio. Zo’n Europa kun je  volgens Heineken en de twee historici efficiënter besturen. Ook zou er door het ontbreken van te grote machtige landen meer stabiliteit en gelijkheid ontstaan.

 

Opdrachten

Bekijk het filmpje van RTL Nieuws en de kaart in het artikel van Trouw.

 

1 Zoek in GB 55ste druk de kaarten 87 en 88 op of in GB 54ste de kaarten 85 en 90 op.

1a Noem een aantal culturele verschillen tussen Spanje en Catalonië

1b Leg uit waarom een zelfstandige staat Catalonië niet door Spanje en Europa erkend zal worden.

1c Freddy Heineken maakte deze kaart in 1991. Leg uit waarom Heineken wel of geen goed beeld van de toekomst had.

 

2a Stel dat Catalonië onafhankelijk wordt en een aanvraag indient om lid te mogen van de EU. Zal Catalonië dan eerder mogen toetreden dan Turkije? Leg je antwoord uit en betrek daarbij de politieke en economische dimensies.

2b Catalonië wil vooral om culturelel, politieke en economische belangen onafhankelijk worden. Noem van ieder belang een argument voor en tegen onafhankelijkheid en gebruik daarbij de GB.

 

3 ‘Een taal- en cultuurstrijd. Een kleine regio die meer zelfstandigheid eist van het centrale bestuur. Een roep om afscheiding. Gaat dit over Spanje? Nee, over Kameroen.’ Lees het artikel over  Ambazonia.

3a Noem een aantal verschillen tussen Ambazonia en de rest van Kameroen.

3b Op welke atlaskaart  kun je zien dat de koloniale tijd een belangrijke rol speelt bij de separatistische wensen van de inwoners van Ambazonia?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website