NU Actueel

Catalonië en de kaart van Freddy Heineken

  • 9 oktober 2017
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: Trouw
 - NU Actueel Video bekijken

Op zondag 1 oktober werd in Catalonië een referendum gehouden. Dit deel van Spanje probeerde voor de vijfde keer een eigen republiek te worden. Het referendum werd door het Constitutionele Hof in Madrid ongrondwettelijk verklaard. De politie sloot verschillende stembureaus, maar er kwam toch een uitslag. Door het harde optreden van de politie is de verdeeldheid onder de Catalanen nog groter geworden.

Hoe zou de kaart van Europa eruitzien als alle onafhankelijkheidsbewegingen op het Europese continent hun zin zouden krijgen? Dit valt wel mee, want in de praktijk zijn er maar een paar separatistische partijen. Alleen nog in Spanje, België en Schotland zijn er inwoners die nog regelmatig hun wens voor een onafhankelijke staat laten horen.

Freddy Heineken, van het bekende biermerk, liet in 1991 zijn idee door twee historici uitwerken. Hij bedacht dat de Europese Unie zou opknappen door een andere indeling van het continent. Niet langer in nationale staten, maar in regio’s. Volgens Heineken kon Europa beter uit zo’n 75 kleine deelstaten bestaan van ongeveer gelijke grootte, met tussen de 5 en 10 miljoen inwoners. Bij zijn indeling werd rekening gehouden met de geschiedenis, de cultuur en de inwoners van de regio. Zo’n Europa kun je  volgens Heineken en de twee historici efficiënter besturen. Ook zou er door het ontbreken van te grote machtige landen meer stabiliteit en gelijkheid ontstaan.

 

Opdrachten

Bekijk het filmpje van RTL Nieuws en de kaart in het artikel van Trouw.

 

1 Zoek in KB 61ste druk de kaarten 80, 81 en 82 op. Of in de BB de kaarten 60, 61 en 62.

1a In het filmpje kun je zien dat er verschillen zijn tussen Spanje en Catalonië. Noem drie van deze verschillen.

1b Waarom zal een zelfstandige staat Catalonië niet door Spanje en Europa erkend gaan worden?

1c Op basis van welke gegevens is de kaart van Freddy Heineken gemaakt?

1d Heineken wilde de Nederlandse provincies Friesland en Groningen samenvoegen met delen van Duitsland en Denemarken. Waarom is dat wel of niet logisch?

 

2 Zoek in de atlas de kaart van Europa – staatkundig op. Vergelijk de huidige kaart van Europa met de kaart van Europa in 1989.

2a Hoe heet het land dat in het noorden aan Oostenrijk grenst en in het zuiden aan Albanië en Griekenland?

2b Uit welke landen bestaat dit land nu?

2c Noem nog enkele Europese landen die in 1989 nog niet bestonden.

2d Op welke manier zijn deze landen ontstaan?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website