NU Actueel

Cabaret voor beginners

  • Lesopener
  • 16 mei 2022
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
 - NU Actueel Video bekijken

We gaan luisteren naar een stukje van de podcast ‘Ervaring voor Beginners’, gemaakt door cabaretier Theo Maassen. In deze podcast praat hij met makers over de kunst van het maken. In S1, Afl.3 praat hij met collega-cabaretier (maar ook schrijver, taalkunstenaar, moskenner en amateur-Japanoloog) Paulien Cornelisse over cabaret.

Voor we gaan luisteren, denken jullie na over de volgende drie vragen. Bespreek ze met een klasgenoot of klassikaal met de docent.

1 Wat is cabaret volgens jou?
2 Welke Nederlandse cabaretiers ken je en welke vind je grappig?
3 Is Nederlandstalig cabaret een kunstvorm die bij het schoolvak Nederlands behandeld moet worden? Waarom wel of niet?

Luister van de podcast nu minuut 26.30- 40:25. Hierin gaat het over hoe Paulien shows maakt.

4 Theo en Paulien bespreken of verhalen en grappen in cabaret waarachtig moeten zijn. Is het van belang voor de grappigheid, of een grap waar is? Wat vind jij?
5 Irritatie blijkt een belangrijke bron voor grappen. Kun jij iets bedenken wat je irriteert, waar je best een grappig verhaal over zou kunnen verzinnen? Schrijf die dingen op.
6 Ze hebben het ook over gewone dingen waar ze zich toch over verwonderen, zoals mos en bomen. Verzin eens iets wat jij mooi vindt, wat eigenlijk zo gewoon is dat het een beetje gek is om dat mooi te vinden. Schrijf die dingen op.
Paulien heeft een bijzondere manier van kijken naar dingen. Dat zie je bijvoorbeeld in het volgende fragment op Youtube, over de kleur beige (en over het woord ’tabert’).

8 Extra opdracht. Theo en Paulien hebben het ook over hoe ze een cabaretvoorstelling voorbereiden. Theo schrijf hele zinnen uit en Paulien doet het meer puntsgewijs. Beide manieren zijn natuurlijk goed. Kies nu één van de dingen die je bij vraag 5 en 6 hebt opgeschreven en probeer dat uit te werken tot een korte ‘sketch’. Dat kan zowel puntsgewijs als in volzinnen. Misschien ben je zo tevreden over je verhaaltje dat je het voor de klas wilt vertellen?

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website