NU Actueel

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Door de oorlog die momenteel in Oekraïne gaande is, stijgen de brandstofprijzen. Ook in Nederland zou het zomaar kunnen dat we voor één liter benzine straks 2,25 euro gaan betalen.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 Welke acht bespaartips worden gegeven? Geef bij elke tip aan welke natuur- en/of scheikundig argument hiervoor de reden is.

2 In de motor vindt een volledige verbranding van benzine plaats. Noteer dit op een scheikundige manier in een verbrandingsreactie. Leg in je eigen woorden uit hoe dat schema werkt.

3 Wat is het verschil tussen een volledige- en onvolledige verbranding? Noteer hierbij het verbrandingsreactie bij een onvolledige verbranding en vertel in eigen woorden waar het verschil scheikundig in zit en waarom een onvolledige verbranding gevaarlijk is.

4 Stel je voor: je gaat op vakantie naar Duitsland. Tijdens deze vakantie rijd je in totaal 1.330 km. Ga er vanuit dat wanneer de auto 100 km/h rijd deze 4,8 liter brandstof verbruikt op 100 km en wanneer de auto 130 km/h tijd deze 6,0 liter brandstof verbruikt op 100 km. Hoeveel euro kun je besparen door 100 km/h in plaats van 130 km/h te rijden? Ga ervan uit dat 1 liter benzine €2,25 kost?

5 Elektrisch rijden is ook een optie. Doordat je geen chemische-, maar elektrische energie verbruikt, is het beter voor het milieu. Toch zijn zitten er ook nadelen aan elektrisch rijden noem 3 nadelen van elektrisch rijden.

Extra informatie

Mr. Chadd

YouTube 1

YouTube 2

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar