NU Actueel

Boze boeren protesteren in Brussel. Terecht of onterecht?

 - NU Actueel Video bekijken

“In België en ook in Frankrijk, waar eerder deze week boerenprotesten plaatsvonden, is er begrip voor de boeren. De politiek is nu vooral bezig om de protesten niet verder te laten escaleren en gaat in gesprek met boerenorganisaties.

De boeren zijn het niet eens met de in hun ogen verregaande klimaatmaatregelen die de landbouwsector hard raken. De EU-leiders worstelen dan ook om een goede balans te vinden tussen klimaatmaatregelen en de boeren tevreden houden. Dat zag je ook in het X-bericht van Rutte die benadrukt dat klimaatdoelen behaald moeten worden, maar dat het van belang is om een sterke boerensector te waarborgen. Er zijn dan ook heel veel zorgen bij Europese leiders over de boerenprotesten. De boeren willen daarmee doorgaan tot aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, over vier maanden.

De regeringsleiders maken zich vooral zorgen dat de radicaal-rechtse partijen gaan profiteren van de onvrede bij die boeren. De leiders hebben ook al wat toezeggingen gedaan om de Europese regeldruk voor boeren wat te verlichten. Maar zoals we vandaag zagen was dat voor boeren nog niet genoeg. En in de wandelgangen hoor je dan ook dat er wordt nagedacht over mogelijk meer concessies. Maar de zorgen zijn nog niet weg, omdat er nog meer protesten zijn aangekondigd.”

 

Opdrachten:

  1. Wat is de reden dat er momenteel boerenprotesten plaatsvinden in landen als België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Griekenland?
  2. Waarom waren er vorig jaar ook in ons land boerenprotesten?
  3. Waarom maken Europese leiders zich zorgen over de boerenprotesten in relatie tot de verkiezingen voor het Europees Parlement dit jaar?
  4. Wat zijn mogelijke gevolgen als de boerenprotesten escaleren?

 

Eigen mening:

  1. Hoe denk je dat de balans tussen klimaatmaatregelen en tevredenheid van boeren kan worden bereikt?
  2. Waarom kunnen juist radicaal-rechtse partijen in Europa een aantrekkingskracht hebben op de ontevreden boeren?
  3. Waarom steun jij wel of niet de acties van de boeren? Motiveer je mening

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site