NU Actueel

Boek zoekt lezer

Het lezen van boeken is onlosmakelijk verbonden met het vak Nederlands. Dat is voor de één een vloek en voor de ander een zegen. Uiteindelijk zou het lezen van boeken voor iedereen leuk kunnen zijn, omdat er zó veel te kiezen is. Maar hoe kies je het goede? Daar zijn veel hulpmiddelen voor. Eén ervan is de website Jeugdbibliotheek, die samenwerkt met ‘Lezen voor de lijst’. Vandaag word je aan de hand van vragen wegwijs op de website.

Spreek met de docent af of je alleen werkt of met klasgenoten. De docent bepaalt ook wat er na het maken van de vragen gebeurt: Bespreken of inleveren bijvoorbeeld. Of misschien is deze speurtocht wel een wedstrijd!

Ga naar de website www.jeugdbibliotheek.nl, kies vervolgens voor 12-18 jaar. Dan ben je op een goed gevulde startpagina. Hier gaan we beginnen.

1 Bovenaan staan de ‘meest geleende e-books’, een interessante categorie omdat het iets zegt over de leesvoorkeuren van je leeftijdsgenoten. Welke boeken uit dit rijtje zijn geschikt om te lezen voor Nederlands?
2a Een categorie op deze website is ‘gezien op Tiktok’. Welke hashtag wordt daarbij gegeven?
Zoek op een sociaal medium dat je zelf gebruikt een andere hashtag / bookfluencer /account over boeken. Trekt iets je aandacht? Volg het! Wie weet levert het later nog wat op.
3 Welk boek van Özcan Akyol wordt aangeraden voor mensen met dyslexie?
4 Waarom moet je lezen voor de lijst? Maak de volgende zin af, zoals die op de site staat: Literatuur gaat verder dan woorden, zinnen of een leuk verhaal. Je moet…
5a Waarom zijn er leesniveaus?
b Wat is jouw leesniveau?
6a Welk niveau heeft het boek ‘Alleen met de Goden’?
b Wat vindt Daphne Maatman van het boek?
c Is haar mening wel of niet belangrijk voor je?
7a Welk boek van Hella S. Haasse is één van de favoriete boeken van Bibi Breijman?
b Lees even waar dit boek over gaat. Er worden diverse onderwerpen bij genoemd. Stel je voor, dat vooral het onderwerp ‘cultuurverschillen’ je aanspreekt, wat is dan het eerstvolgende boek dat je met handig klikken vindt op de website?
8a Een top-10 met dunste boeken! Het lijstje kán handig zijn, maar kijk eens verder. Uit welk jaar komt Isabelle, het nieuwste boek van dit lijstje?
b Isabelle is een thriller, een populair genre, als je handig doorklikt vanuit Isabelle, welke thriller van Thomas Ross kom je dan als eerste tegen?
9a Stel je voor, je zoekt via Lezen voor de lijst 15-18 een boek met niveau 2, in de categorie Young Adult, dat niet ouder is dan 10 jaar. Welke vier opties heb je?
b Welke zou je kiezen?
10 Is er leven na Harry Potter?

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website