NU Actueel

Blijft België één land?

 • 3 juni 2019
 • Niveau: Bovenbouw
 • Bron: NU.nl
 - NU Actueel Video bekijken

België bestaat uit drie delen: Duitstalig, Franstalig en Nederlandstalig. Ze spreken niet alleen een andere taal, maar denken ook heel anders over het bestuur van hun land. De Belgische federale verkiezingen van vorige week laten zien hoe enorm verdeeld de bevolking van België is. Kan het land nog wel één land blijven. Of moeten we er rekening mee houden dat Vlaanderen en Wallonië verder gaan als aparte naties binnen de EU?

 Opdrachten:

 1. Lees het artikel over België op NU.nl. Waarom verwacht politicoloog Bart Maddens niet dat het federale België nog toekomst heeft?
 2. Ook twee jaar geleden werd bij andere verkiezingen al gespeculeerd over de toekomst van België. Bekijk het filmpje Vlaanderen en Nederland samen? van Editie.nl hieronder. Wat zou jij ervan vinden als Vlaanderen en Nederland samengevoegd werden?
 3. Het huidige Nederland en België waren in de 14e en 15e eeuw onderdeel van het Bourgondisch gebied. Hoe is de bevolking zo verdeeld geraakt? Gebruik deze bronnen:
 4. Wanneer, met welke vrede werden de Noordelijke en de Zuidelijke lage landen opgesplitst?
 5. Wat is in 1815 in Wenen afgesproken over het huidige België?
 6. Hoe lang bestaat België in de huidige vorm?
 7. Wat schat jij in: Hoe groot is de kans dat België één land blijft? Leg je antwoord uit.
 8. Bespreek samen: Wat zou een goede oplossing voor het conflict in België kunnen zijn? Onderbouw je mening met argumenten.
 9. Leg uit waarom de verkiezingen voor het Europees Parlement belangrijk zijn voor alle inwoners van de Europese Unie.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website