NU Actueel

Bestaan er luchtvervuilende bomen?

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Bij fotosynthese maken bomen uit koolstofdioxide en water de stoffen glucose en zuurstof. Als bomen stress hebben, bijvoorbeeld door een insectenplaag, droogte of hoge temperaturen, kunnen sommige soorten ook de stof isopreen uitstoten om zichzelf te beschermen. Bij een hoge CO2 concentratie stoten bomen minder isopreen uit.

Lees het artikel. 

Opdrachten 

1. Waarom is isopreen slecht voor de luchtkwaliteit volgens dit artikel? 

2. De systematische naam van isopreen is 2-methylbuta-1,3-dieen. Teken de structuurformule en leg aan de hand hiervan uit waarom deze stof kan reageren met stikstofoxide. 

3. In het artikel staat dat bij een extra temperatuurstijging van tien graden Celsius de isopreenproductie vertienvoudigd wordt. Wat voor soort verband is dit en waarom? Tip: schets een grafiek. 

4. In de laatste alinea wordt gevraagd of het goed zou zijn alle eikenbomen te vervangen door bomen die minder isopreen produceren. Noem drie redenen vanuit ons vakgebied waarom dit geen goed idee zal zijn. 

5. Maak groepjes van drie personen om op papier een nieuw park te ontwerpen aan de rand van Rotterdam. Wat voor soort beplanting zou je dan waar plaatsen en waarom? Onderbouw je ontwerp met scheikundige argumenten.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal