NU Actueel

België, Nederland en het coronavirus

 - NU Actueel Video bekijken

De Belgen en Nederlanders mogen de grens niet meer over en dit leidt tot vreemde taferelen. Zo staat in het grensdorp Koewacht midden op de grens een hek met een belletje eraan. Als je erop drukt komt de bakker uit België, nog geen 30 meter verderop uit zijn winkel. Bij het hek kun je een brood bestellen dat hij even later bij het hek komt afleveren. Je mag er zelf niet naartoe lopen, omdat België door het coronavirus compleet op slot zit.

Wat te denken van de enclave Baarle-Nassau en Baarle-Hertog? Van de vierenzestig enclaves in de wereld liggen de meeste in Nederland Zo bestaat Baarle-Nassau uit 22 kleine Belgische enclaves, soms maar een weiland groot. Ín die Belgische enclaves liggen hier en daar ook weer 8 Nederlandse enclaves. Een enclave in een enclave dus!
Afgelopen week kwamen buitenlandse journalisten hier opnames maken. Opvallend was het rood-witte lint in de winkel van Zeeman. Het deel van de winkel met het damesondergoed ligt in België en een ander deel met herenshirts in Nederland.
Omdat niet-levensmiddelenwinkels in België moesten sluiten, werden ook de heren shirts hier opeens verboden terrein. In een drankwinkel loopt de ‘biergrens’ tussen beide landen dwars door de winkel. De voordeur van de biergrens ligt in België, waarmee de winkel onder Belgische regels valt. Op de vraag hoe deze winkel nu dan nog open kan zijn zegt de verkoopster: ‘Wij verkopen ook melk en water. In België ben je dan een levensmiddelenwinkel.’

Bron: NOS / de Volkskrant

 

Opdrachten

1 Lees de tekst en bekijk het filmpje. Je kunt ook dit filmpje van een Belgische verslaggever bekijken.
a Wat is een enclave?
b Klik op deze link van Google Maps en bekijk ook met StreetView de locatie van Zeeman in Baarle. Wat valt je op als je kijkt naar de grens en de bakkerij?
c Zoek op internet op hoe de wonderlijke situatie in Baarle is ontstaan. Leg het in enkele zinnen uit.
d Klik op deze link om de bakkerij van Otto te bekijken in het Belgische deel van Koewacht. Waar heeft de bakker zijn deurbel gemonteerd?
e Waarom moet bakker Otto het op deze manier oplossen om nog brood te kunnen verkopen?

GB212A VS-Mexico Grensgebied

2 Bekijk de kaart GB212A.
a Waarom is de grensbarrière tussen de Verenigde Staten en Mexico gebouwd?
b Bekijk de situatie rond de coronacrisis in beide landen in ArcGIS. Klik onderin op de tab Map. Zoom in op de VS en Mexico. Waarom is Mexico naar waarschijnlijk wel blij met de harde grens tussen beide landen?

GB152C Westelijke Jordaanoever en Gazastrook

3 Bekijk ook GB152C.
a Ook Israël heeft een harde grens opgericht. Hoe ziet die grens er volgens de legenda uit?
b Zoek op internet op waarom Israël bijvoorbeeld bij Jeruzalem zo’n harde grens heeft.
c  Bekijk de situatie rond de coronacrisis in Israël en de buurlanden in ArcGIS. Wat valt je op? In welke landen grijpt de coronacrisis vooral om zich heen? Tip: kijk op de West-Bank.

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 1, hoofdstuk 1 Bevolking.