NU Actueel

Ardennen helpt Maastricht aan extra warmte

  • 19 februari 2019
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: RTL Nieuws
 - NU Actueel Video bekijken

Je hebt het ongetwijfeld gemerkt. Het is dit jaar wel heel erg vroeg lente geworden. Februari is eigenlijk een echte wintermaand. Sterker nog, gemiddeld is de tweede decade van deze maand (10 tot 20 februari) de koudste periode van de hele winter.

Van die kou was in de ochtend soms wel wat te merken trouwens. Vaak vroor het in de vroege ochtend nog een beetje en waren handschoenen, een sjaal en een warme muts best handig. Maar in de middag werd het met volop zon een graad of 15. Zondag 17 februari werd in De Bilt de warmste dag ooit gemeten. Het is overigens wel opmerkelijk hoe groot de verschillen dan zijn. Want in Maastricht werd het ruim 18 graden terwijl het kwik op de Wadden bij 10 graden bleef steken. En dat terwijl het overal even zonnig was.

De warmte in Maastricht kreeg een extra zetje doordat de wind vanuit het zuiden over de Ardennen kwam. Aan de lijzijde levert dat wat extra warmte op. De Wadden hadden door dezelfde zuidenwind last van het koude water van de Waddenzee. Grote temperatuurverschillen zijn trouwens karakteristiek voor de lente. Dat komt door het nog koude water van de Noordzee terwijl het in het voorjaar dieper landinwaarts al flink kan opwarmen.

 


Bron:

Weerman Reinier van den Berg

 

 

 

Opdrachten

Lees de tekst, bekijk de figuren en het filmpje.

1a Wat waren op zondag 17 februari de drie warmste plaatsen in Nederland, en wat
waren de drie koudste?
b Had de weerman van RTL in het weerpraatje van vrijdagavond 15 februari volgens jou een goede verwachting voor de zondag gemaakt? Leg je antwoord uit.
c Wat weet je van de windrichting en de windkracht op zondag 17 februari?

2 Pak de tabel met decade-normale temperaturen erbij van de Klimaatatlas.
a Uit hoeveel decade bestaat iedere maand?
b Wat is de normale maximumtemperatuur in Maastricht, in de tweede decade van februari (tijdvak 11 t/m 20 februari)? En in Hoorn, op Terschelling?
c Met welke klimaatfactor kun je het verschil in temperatuur tussen Terschelling en Maastricht verklaren.
d In welke decade wordt in De Bilt de koudst temperatuur gemeten?
e Welke algemene conclusie kun je nu trekken over de tweede decade van februari?
f Was de 18,1 in Maastricht eigenlijk een record, was het wel eens warmer op 17 februari? Zoek dit uit op de website met weergegevens.

3a Bekijk de afbeeldingen. Was het een hogedrukgebied of een lagedrukgebied dat er voor zorgde dat het zo warm kon worden? Leg je antwoord uit.
b Hoe waait de wind rondom een hogedrukgebied?
c Verklaar de windrichting die op zondag 17 februari waaide.
d Wat denk je: zou het bij laag water (eb) warmer of nog kouder zijn geweest op Terschelling, of maakt dat niet uit? leg je antwoord uit.
e Probeer nog eens in je eigen woorden uit te leggen, waarom het in Maastricht zo warm was, en waarom het op de Wadden nogal fris was. Gebruik in je antwoord twee klimaatfactoren om dit te verklaren.
f Zou het bij regen aan de zuidkant van de Ardennen misschien nog warmer zijn geweest in Maastricht? Zoek uit wat het föhn-effect precies is, en wat dat voor invloed heeft op de temperatuur aan de loefzijde en de lijzijde van een bergketen.\

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website