NU Actueel

Aardbevingen in Mexico

  • 26 september 2017
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: NOS

Mexico is voor de derde keer in nog geen twee weken tijd getroffen door een verwoestende aardbeving. Onder meer de hoofdstad Mexico-Stad is zwaar getroffen. Er zijn zeker 217 mensen omgekomen. De aardbeving had een kracht van 7,1. Het epicentrum lag zo’n 120 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. Ongeveer de helft van de slachtoffers viel in de hoofdstad. Er zijn tientallen gebouwen ingestort. Veel mensen zitten nog vast onder het puin.

Opdrachten

Bekijk het filmpje van de NOS en de kaarten in de atlas.

 

1 Zoek in GB 55ste druk kaart 216 en 238 (GB 54ste 216) op.

1a Leg uit waarom er juist zoveel slachtoffers in Mexico-Stad zijn gevallen.

1b Geologen kunnen redelijk voorspellen of er ergens een aardbeving komt. Op aardbevingsrisico, waarop je kunt zien hoe groot de kans is op een aardbeving, is Mexico rood gekleurd. Dat betekent dat de kans op een aardbeving bijzonder groot is. Leg uit waarom zo’n voorspelling niet nauwkeuriger kan, zodat de bevolking tijdig geëvacueerd kan worden.

1c Mensen kunnen zich wel wapenen tegen aardbevingen. Dit blijkt wel uit het feit dat er in verhouding steeds minder slachtoffers vallen. Op welke manieren kunnen mensen zich tegen dit natuurgeweld beschermen?

 

2a Welke twee platen hebben de aardbeving in Mexico veroorzaakt?

2b Hoe snel en in welke richting bewegen deze platen?

2c Hoe wordt deze plaatbeweging genoemd?

2d De aardbeving wordt gemeten met de Schaal van Richter. Er vindt een beving op de schaal van richter van 3 plaats en een beving op de schaal van Richter van 6. Is de laatste nu twee keer zo sterk als de eerste? Leg je antwoord uit.

 

Wil je meer weten over onze methode?

Naar website