NU Actueel

50.000 jaar oude berkenpek: Neanderthaler-topvondst uit Nederland

 • 28 oktober 2019
 • Niveau: Bovenbouw
 • Bron: AD.nl
 - NU Actueel Afbeelding bekijken

In 2016 vond een vrouw een vuursteentje op het strand bij Den Haag. Volgens onderzoekers is het prehistorisch mesje met berkenpek ongeveer 50.000 jaar oud. Dat betekent dat het door de neanderthalers is gebruikt. Hoe verliep dit onderzoek.

 Opdrachten:

 1. Bekijk het filmpje op AD.nl. Bekijk ook het artikel van Trouw.nl hieronder. Had jij als je dit stukje steen op het strand had zien liggen bedacht dat het zo belangrijk was?
 2. Leg uit wat de functie van berkenpek was.
 3. Lees de informatie op RMO.nl. Hoe wordt de leeftijd van een stuk steen vastgesteld?
 4. Gebruik het artikel op NU.nl en de bronnen hieronder. Leg uit waarom de leeftijd van de steen met berkenpek aantoont dat dit een stuk gereedschap van neanderthalers was.
 5. Berkenpek is ook eenvoudiger te maken. Op grond waarvan denken de onderzoekers dat dit stuk berkenpek op complexe wijze tot stand gemaakt is?
 6. Beschrijf aan de hand van de vondst een dag uit het leven van een neanderthaler 50.000 jaar geleden op de Noordzeebodem.
 7. Leg deze zin uit: De resten van die kenniseconomie zijn te vinden op opgespoten stranden, maar ook onder het vasteland.
 8. Bespreek samen: Moeten bij diepe bodemingrepen (bijv. parkeergarages) opgravingen gedaan worden? Waarom wel/niet? Wie is daarvoor verantwoordelijk (en wie betaalt de kosten)?

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website