NU Actueel

200 km op een sneeuwscooter

  • 8 mei 2017
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

De Tunabreen-gletsjer op Spitsbergen kwam opeens in beweging. Deze gletsjer duwt eens in de 35 of 40 jaar een veel ijsbergen in zee. Dat gebeurde voor het laatst in 2004. Maar begin 2017 begon de gletsjer opeens naar voren te schuiven. De gletsjer is in het voorjaar alleen maar bereikbaar per sneeuwscooter. Dat is een tocht van 100 kilometer vanaf Longyearbyen. Op een open sneeuwscooter bij temperaturen dik onder nul is dat een hele operatie. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke heeft het overleefd en doet er verslag van.
Worden we verrast door het klimaat en wat kunnen we daar aan doen?

Opdrachten

1 Bekijk de drie bovenstaande  filmpjes op de site van de NOS.

a Wat is een ‘surge’?

b Wanneer was er voor het laatst zo’n ‘surge’?

c Waardoor wordt deze ‘surge waarschijnlijk veroorzaakt?

 

2 De veranderingen op Spitsbergen hebben waarschijnlijk te maken met veranderingen in het klimaat. De aarde warmt op. Er is steeds meer bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor deze klimaatverandering.

a Zoek op internet  een kort filmpje over de klimaatsverandering op aarde en een over de klimaatsverandering in Nederland.

b Wat zijn de gevolgen voor de mens in jouw gekozen filmpjes?

 

3 In 2015 hebben 196 landen de tekst van het klimaatplan van Parijs ondertekend. Er staan afspraken in om de temperatuurstijging op aarde ruim onder de twee graden te houden.

a In het nieuwe regeerakkoord speelt het milieu een belangrijke rol. De toekomstige regering moet rekening houden met de afspraken die in Parijs gemaakt zijn over het klimaat. Er liggen nu voorstellen om o.a. het rekeningrijden in te voeren. Wat is dat?

b Jij bent adviseur van onze nieuwe regering. Jij moet twee maatregelen bedenken die de nieuwe regering van Nederland kan uitvoeren om de doelen van het klimaatplan van Parijs te halen. Welke twee maatregelen bedenk je?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode?

Naar website