NU Actueel

Zelfherstellend plastic

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Plastic kom je overal tegen, het is een ontzettend veelzijdig materiaal, maar hergebruiken kan lastig zijn. Bovendien kan je het niet goed repareren als het kapot is en eindigt een product dan vaak als afval op een vuilnisbult. Sybren Schoustra deed onderzoek naar zelfhelend plastic.

Lees hier het artikel. 

Opdrachten 

Sybren gebruikt vitrimeren, een recyclebare kunststofsoort die in 2011 ontdekt is. Vitrimeren bevatten covalente bindingen die reversibel zijn. Dit betekent dat ze onder invloed van hitte los kunnen gaan en weer kunnen vormen als het materiaal afkoelt. Hierdoor is het materiaal te smelten en in nieuwe vormen te gieten. Bij Sybren zijn materiaal is het smelten en opnieuw maken niet meer nodig door bepaalde toevoegingen aan het materiaal die de activeringsenergie van deze reactie laten dalen. De binding kunnen dan bij kamertemperatuur al gevormd en verbroken worden. 

Bron afbeelding

1. De dwarsketens van vitrimeren zijn chemische bindingen. Waarmee vergelijkt Sybren deze dwarsketens in de tekst? Leg uit waarom deze vergelijkging gemaakt wordt.  

2. Hoe noem je plastics die vervormbaar zijn bij kamertemperatuur? Leg op microniveau uit waarom sommige plastics zacht zijn en andere hard. 

3. Daalt de kwaliteit van vitrimeren als je ze omsmelt of niet? Licht je antwoord toe. Welk begrip hoort bij dit soort recyclebaar materiaal? 

4. Hoe heet een stof die je toevoegt aan een reactie om de activeringsenergie te verlagen? Noem drie andere voorbeelden van zo’n stof en waar deze in het dagelijks leven gebruikt worden. 

5. Welke drie voordelen heeft de ontdekking van dit type plastic en welke drie toepassingen kun je bedenken voor zelfherstellend plastic? Bespreek in tweetallen. 

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal