‘Wonderorkaan’ Freddy
- 19 maart 2023
- Niveau: Vmbo bovenbouw
- Bron: NOS
Storm Freddy is na zes weken voorbij. De waarschijnlijk langstdurende tropische storm heeft aan zeker 400 mensen in zuidelijk Afrika het leven gekost. Het was net een ouderwetse tol die keer op keer wordt aangezwengeld. De orkaan Freddy kwam afgelopen maand vanuit de Indische Oceaan af op Afrika. Een record: niet eerder zagen klimaatwetenschappers een orkaan die zolang tekeergaat.
Freddy heeft geluk gehad, duidt wetenschapper Jos de Laat van het KNMI. ‘Orkanen ontstaan in het algemeen niet gemakkelijk, en ze raken snel verstoord. Dat komt doordat ze bijvoorbeeld in aanraking komen met droge luchtlagen of doordat ze aan land gaan. In dit geval waren er geen verstorende factoren waardoor zo’n orkaan in elkaar dondert.’ Integendeel. Liefst zes keer werd de orkaan verder opgezweept.
Freddy de wonderorkaan stuitte op nog meer toeval. Eenmaal aan land werd hij weer teruggeduwd naar zee, vertelt klimaatwetenschapper Hylke de Vries (KNMI). ‘Hij kon niet verder Afrika in, omdat daar een hogedrukgebied lag.
Freddy zaaide dood en verderf. Bij zijn eerste tocht over land, eind februari, kwamen al 23 mensen om het leven op Madagaskar en in Mozambique. Daarbovenop komen nog eens zeker 190 dodelijke slachtoffers, van wie de meeste vielen in Blantyre, een stad in Malawi. Nadat Freddy voor de tweede keer aan land kwam, eindigde de opmerkelijke tocht.
Bron: NOS, Volkskrant, bewerkt
1 Bekijk het filmpje en lees de tekst op de site van de NOS.
a Welk gebied werd voor de tweede keer door dezelfde storm getroffen?
b In welke landen heeft Freddy vooral een ravage aangericht?
c De storm is inmiddels gaan liggen. Toch zal het dodental waarschijnlijk verder oplopen. Waarom?
2 Bekijk de route van Freddy.
a Niet alleen de route van de storm Freddy is bijzonder, ook de afgelegde afstand. Schat met behulp van het kaartje in hoeveel kilometer Freddy onderweg is geweest.
b Waarom zwakken orkanen af en verdwijnen ze wanneer ze aan land komen?
c Waarom gebeurde dat bij Freddy de eerste keer niet?
d Volgens het artikel is vooral de stad Blantyre in Malawi zwaar getroffen. Geef met behulp van de tekst in het artikel een reden waarom het bijzonder is dat in Malawi meer slachtoffers zijn gevallen dan in Mozambique.
3 Een goede risicoperceptie en een goed hazard management kunnen de gevolgen van rampen beperken.
a Hoe is het gesteld met de risicoperceptie in het getroffen gebied?
b En hoe is het hazard management in het getroffen gebied geregeld?
c Wetenschappers zeggen dat de uitstoot van met name de rijkste landen de stormactiviteit heeft verergerd. Waarom is dat voor het getroffen gebied dubbel vervelend?
4 Bekijk de informatie van het KNMI over de storm.
a Wanneer spreken we in Nederland van een storm?
b Wat kunnen de effecten van een storm in Nederland zijn?
c Stormen krijgen ook in Nederland een naam bij code oranje of rood. Waarom?
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar websiteMeer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 4, hoofdstuk 1 Weer en klimaat en in hoofdstuk 3 Water.
De volgende NU Actueel van buiteNLand verschijnt uiterlijk dinsdag 11 april 2023.