NU Actueel

Wel of geen excuses voor ‘ons’ slavernijverleden?

 - NU Actueel Video bekijken

Maandag biedt het kabinet naar verwachting landelijke excuses aan voor het slavernijverleden. Dat gebeurt niet in herdenkingsjaar 2023, zoals werd aangenomen, maar op een ‘gewone’ maandag. Vorige maand lekte al uit dat het kabinet dit van plan was en dat leidde tot een stroom van kritische reacties. Nazaten van tot slaaf gemaakten verwelkomen het besluit, maar zijn ook geërgerd over de gang van zaken. Het historische moment van maandag kent een lange aanloop. Twee keer eerder betuigde een Nederlands kabinet spijt over het slavernijverleden: in 2001 en 2013. Maar nazaten van slaafgemaakten hebben er sindsdien altijd op gewezen dat een spijtbetuiging niet hetzelfde gewicht heeft als excuses.

Opdrachten:

Ruim 2 eeuwen lang handelde de Nederlandse West-Indische Compagnie in mensen. 600.000 tot slaaf-gemaakte-Afrikanen werkten op plantages in Suriname en op de Antillen, of werden doorverkocht. (Bekijk het filmpje)

  1. Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
  2. Hoe was het leven als slaaf?
  3. Wanneer werd de slavernij afgeschaft?
  4. Wat vieren we met Keti Koti?
  5. Wat is het juridische verschil tussen een spijtbetuiging en excuses m.b.t. het slavernijverleden?

Het kabinet hoopt dat belangengroepen blij zullen zijn met de excuses, maar het tegendeel gebeurt. Maatschappelijke organisaties en stichtingen hebben meteen problemen met de datum.

  1. Waarom is er veel commotie over het tijdstip waarop de excuses zullen worden gemaakt?

 

Eigen mening:

Inmiddels vinden vier op tien (38%) Nederlanders dat Nederland excuses moet maken voor haar rol in de slavenhandel. Ongeveer de helft is het hiermee oneens. In januari 2021 was het verschil tussen de voor- en tegenstanders beduidend groter. Toen vonden nog maar drie op tien (31%)  dat excuses moesten worden gemaakt.

Stelling: ‘Nederland moet haar excuses aanbieden over het slavernijverleden’.

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Extra filmpje NPO: Welke rol speelde Nederland in de slavernij?

Extra info RTL: Slavernijexcuses: hoe een historisch besluit leidde tot chaos, verwarring en woede

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site