Wees bewust van fake news op social media over de oorlog tussen Israël en Hamas
- Politiek-juridisch, Sociaal-maatschappelijk
- 21 oktober 2023
Wat is echt en wat is nep? Dat is een vraag waar veel media zich de afgelopen mee bezighielden bij berichtgeving over de oorlog tussen Israël en Hamas. De uitdaging is groter dan een paar jaar terug, want op X – voorheen Twitter – circuleren veel fake video’s en fake berichten.
Zo ging er deze week op sociale media een video rond waarin te zien is dat kinderen vastzitten in kooien. Zij waren na de aanval van zaterdag opgesloten door Hamas, was de bewering. Na onderzoek bleek de video voor 7 oktober te zijn gepost, oftewel voor de aanval van Hamas.
Nepnieuws is in oorlogssituaties een bekende tactiek om verdeeldheid te zaaien bij tegenstanders. Daarom proberen media te achterhalen of informatie over de oorlog tussen Israël en Hamas waar is, of niet.
Nieuwscheckers.nl, NRC Checkt of NUcheckt controleren het nieuws. Vaak wordt bij nepnieuws oude beelden, verkeerde locaties, of een combinatie van beide gebruikt. Zo verschijnen er soms beelden waarvan wordt geclaimd dat ze zijn gefilmd in Israël, maar dat blijkt dan Oekraïne te zijn. Andere voorbeelden van nepnieuws zijn elementen uit videogames die echt lijken en deepfake-video’s.
Opdrachten:
Bekijk het filmpje: Oorlog? Daar komt het nepnieuws!
- Wat is nepnieuws?
- Wat zijn de verschillen tussen nepnieuws en desinformatie?
- Waarom wordt desinformatie ingezet om de lezers / kijkers te beïnvloeden?
- Nepnieuws en desinformatie kan leiden tot polarisatie. Wat wordt daarmee bedoeld?
- Hoe kun je nepnieuws herkennen?
- Sinds Elon Musk X (voorheen Twitter) heeft overgenomen, is de hoeveelheid desinformatie op het platform toegenomen. Musk heeft eigenlijk allerlei veranderingen doorgevoerd die het veel makkelijker maken om desinformatie te verspreiden en daarmee veel mensen te bereiken. Waarom is het nieuws op X veel minder betrouwbaar dan in het verleden?
- De Europese Commissie heeft X, het voormalige Twitter opgeroepen om harder op te treden tegen al het nepnieuws over Israël en Hamas op sociale media. Waarom doet de Europese Commissie dit?
Extra info: Geluidsfragment: Veel desinformatie op social media rondom oorlog Israël en Hamas
Bronnen: NOS / NOSop3 / NOS-Stories / RTL-nieuws / AD
Wil je meer weten over NU Burgerschap?