NU Actueel

Watersnoodramp 1953

  • 5 februari 2018
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Bekijk ‘Watersnood, een reconstructie van de watersnoodramp in 1953‘. Maak de opdrachten.

 

Opdrachten

1 Uit welke richting en met welke snelheid waaide de wind op 1 februari 1953?

2 Welke combinatie van oorzaken heeft volgens de bronnen geleid tot die extreem hoge waterstand?

3 Hoeveel slachtoffers vielen er tijdens deze ramp?

4 Op welk Zeeuws eiland vielen volgens de reconstructie, zie Dijken breken, de minste slachtoffers? Hoe kun je dit met behulp van de atlas verklaren?

5 Gebruik de atlas en lees onderstaande tekstjes.

a Noteer in een tabel het kaartblad en de juiste periode van elke tekst. Kies uit 17de, 18de, 19de, 20ste of 21ste eeuw.

b Noteer de naam van het project dat hierna door de overheid werd uitgevoerd.

c In welke eeuw werd Nederland op basis van deze stukjes tekst het meest door het water bedreigd?

 

Tekst 1

Sietse heeft zijn botter na de spieringvangst afgemeerd in de haven van Edam. De noordwesterstorm laat het kleine vissershuisje in zijn voegen kraken. Op verschillende plaatsen langs de Zuiderzee heeft de dijk het begeven. De ravage is groot. Grote delen van Noord-Holland zijn onderwater gelopen. In Purmerend vaart men met bootjes door de straten.

 

Tekst 2

De noordwesterstorm jaagt de watermassa’s de Noordzee in. Voor de Schotse kust worden windstoten van meer dan 200 km per uur gemeten. De zee is zo woest en op veel plaatsen breken de dijken door. Binnen enkele uren zijn de eilanden van Zuid-Holland en Zeeland overspoeld. Heel Stellendam staat onderwater.

 

Tekst 3

In november raasde een westerstorm over het meer. Het water werd aan de oostkant opgestuwd en overstroomde 4000 ha en Amsterdam werd door de ‘waterwolf” bedreigd. Een maand later was het weer raak maar nu kwam de wind uit het noordoosten. Zo’n 7500 ha land overstroomde  en Leiden werd bedreigd.

 

Tekst 4

In december worden in Limburg 12.000 mensen geëvacueerd. De Maas stijgt drie meter hoger dan normaal en 20% van de provincie Limburg loopt onder water. Twee jaar later is het weer raak. Opnieuw dreigen de dijken door te breken en 250.000 mensen moeten huis en haard verlaten.

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode?

Naar website