Wat weet jij nog van het nieuws van oktober 2024?
- Economisch, Politiek-juridisch, Sociaal-maatschappelijk, Vitaal burgerschap
- 2 november 2024
- Bron: NOS / NOSop3 / NOS-Stories
Het belang van actualiteiten tijdens de lessen burgerschap is groot, omdat het studenten helpt om kennis en inzicht te krijgen over maatschappelijke onderwerpen die actueel en relevant zijn. Door actualiteiten te bespreken, kunnen studenten de theorie van maatschappijleer en burgerschap beter begrijpen en toepassen op de wereld om hen heen. Dit helpt hen ook om verbanden te zien tussen verschillende vakken op school, zoals geschiedenis, economie en aardrijkskunde.
Daarnaast leert het bespreken van actualiteiten leerlingen om hun mening beter te beargumenteren, wat essentieel is in discussies op school, werk en thuis. Een goede algemene ontwikkeling, die versterkt wordt door kennis van actuele gebeurtenissen, kan bovendien de status van een leerling verhogen in sociale en professionele omgevingen.
Ook dit jaar krijg je bij Noordhoff Actueel wekelijks lesmateriaal over actuele gebeurtenissen en één keer per maand een maandoverzicht. Deze keer de hoogtepunten van oktober 2024.
Week 41
Leger Israël valt Libanon binnen
De strijd tussen Israël en Hezbollah laait steeds verder op. Hezbollah-leider Nasrallah is gedood bij aanvallen op Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Daar zijn ook veel burgers getroffen. Op 1 oktober startte Israël een grondoffensief. Hezbollah-top bij aanval weggevaagd en Iraanse raketten op Israël Stelling: ‘Er zal ooit vrede komen tussen Israël en haar Arabische vijanden’ Eens of oneens en motiveer je mening.
Bijna 700.000 chronisch zieken door roken
Zij lijden aan ziektes zoals kanker, COPD en hart- en vaatziekten, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het is voor het eerst dat is berekend hoeveel gevallen van chronische ziekte door roken zijn veroorzaakt. De overheid zou daarom alles op alles moeten zetten om mensen te beschermen tegen tabak en andere nicotineproducten.
1. Op welke manieren zou de overheid dat kunnen doen? Noem vier voorbeelden.
Week 42
Israël staat stil bij aanslagen 7 – 10 – 2023
Vechten of praten: Oorlog verdeelt ook de Israëli’s. Ook in ons land werd stilgestaan bij de inval van Hamas in Israël op 7 oktober. Er waren pro- en anti Israël-demonstraties
Bekijk de filmpjes en beantwoord de volgende vragen
1. Komt er ooit vrede in Gaza?
2.Waarom blijft Nederland Israël steunen?
Week 43
Nederland wil asielzoekers naar Uganda sturen
Minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp heeft tijdens een werkbezoek aan dat land gezegd dat het aan haar collega Faber van Asiel is om het idee uit te werken. De Ugandezen staan niet onwelwillend tegenover het plan. Bovendien gaat het met de mensenrechten in Uganda vreselijk slecht, lhbti’ers worden er vervolgd.
1. Denk je dat dit een realistisch plan is of weer een proefballonnetje? Motiveer je mening.
CBS: 2,7 miljoen lhbtqia’ers in Nederland, ‘bi-plus’ grootste groep
In Nederland is bijna 18 procent van de mensen van 15 jaar en ouder lhbtqia, oftewel lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel. Dat is de inschatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een groot bevolkingsonderzoek dat het bureau vorig jaar uitvoerde.
1. Geef een verklaring voor de afname van acceptatie voor de lhbtqia-ers.
ADE roept bezoekers op om gehoor-bescherming te dragen
ADE is weer losgebarsten: deze week komen een half miljoen mensen naar Amsterdam om te genieten van dancemuziek. ADE staat dit jaar uitgebreid stil bij gehoorschade en probeert bezoekers er bewust van te maken.
1.Hoe kun je je gehoor beschermen?
2.Kan je van gehoorschade afkomen?
3.Wat doe jij om gehoorschade te voorkomen
Week 44
Noord Korea stuurt 12.000 militairen naar Rusland om daar te vechten tegen Oekraïne
1.Wat is het motief van Noord-Korea om militairen uit te lenen aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne?
2.Welke voordelen levert het uitlenen van Noord-Koreaanse militairen aan Rusland op voor Noord-Korea?
3. Welke risico’s zijn er verbonden aan het terugkeren van Noord-Koreaanse soldaten na hun inzet in Rusland?
Pinnen op de pof? 2e Kamer wil verbod
In veel online winkels kun je via de optie ‘achteraf betalen’. Betaaldiensten Klarna en Adyen willen die mogelijkheid nu ook aanbieden op pinautomaten, in fysieke winkels dus. Tot bezorgdheid van de 2e Kamer en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten.
Stelling: ‘Het is verstandig dat de 2e Kamer een motie aannam om ‘later betalen’ in fysieke winkels helemaal te verbieden’. Eens of oneens? Motiveer je mening.
Vervuilende bedrijven op weg naar een ONVOLDOENDE
Volgens het Planbureau voor de Leef-omgeving lijkt Nederland de klimaatdoelen voor 2030 niet te halen. Bij het terugdringen van de CO2-uitstoot blijft vooral de industrie achter.
Stelling: Een strenger klimaatbeleid is essentieel om de opwarming van de aarde te beperken en toekomstige generaties te beschermen. Eens of oneens? Motiveer je mening
Week 45
Krijgt Gaza binnenkort geen hulp meer?
Israël beschuldigt UNRWA-medewerkers ervan lid van Hamas te zijn en van betrokkenheid bij de aanval op 7 oktober. Het parlement heeft nu een wet aangenomen die het UNRWA verbiedt om in en vanuit Israël te werken. (Extra filmpje)
1.Waarom brengt het Israëlische verbod op de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA internationaal kritische reacties teweeg?
Zorgen over jonge slachtoffers fatbike-ongelukken na ‘meetweek’
De helft van de slachtoffers die door een ongeluk met hun fatbike op de spoedeisende hulp belanden, is jonger dan 16 jaar. Die conclusie trekt kenniscentrum VeiligheidNL uit een ‘meetweek’ die onlangs werd gehouden.
Stelling: ‘De leeftijd voor fatbike-gebruikers moet omhoog naar 16 jaar en men moet dan ook verplicht een helm dragen’. Eens of oneens? Motiveer je mening.
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site