Wat doe jij en wat doet je school met al die AI-tools?
- Sociaal-maatschappelijk
- 10 april 2025
- Bron: NOS / NOS-Stories

Middelbare scholen geven scholieren andere opdrachten om te voorkomen dat zij hun werk uitbesteden aan AI-tools. Zo moeten leerlingen hun verslagen bijvoorbeeld in de klas maken en krijgen zij mondelinge overhoringen als aanvulling op een schriftelijke opdracht. Docenten kunnen zo nagaan of leerlingen de stof goed kennen.
Dat blijkt uit een rondgang van NOS Stories langs tientallen scholen en docenten. Ook onderwijsorganisaties herkennen de trend. Zo ziet de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, dat AI-gebruik een worsteling is voor scholen en docenten en opdrachten voor leerlingen daarom worden aangepast.
Opdrachten:
- Bekijk het korte filmpje en het artikel Middelbare scholen passen schoolopdrachten aan om AI-gebruik tegen te gaan. Waarom passen scholen hun opdrachten aan sinds de opkomst van AI-tools zoals ChatGPT?
- Bekijk het uitgebreide filmpje: Welke maatregelen nemen docenten om AI-gebruik door leerlingen tegen te gaan? Noem er twee.
- Welke gevolgen kunnen leerlingen ervaren als ze betrapt worden op het gebruik van AI bij schoolopdrachten?
- Welke AI-tools worden volgens het artikel het meest gebruikt door scholieren? Noem er minstens twee.
- Waarom is het voor docenten soms moeilijk te zien of een tekst met AI is geschreven?
- Wat zou jij als docent kunnen doen om te voorkomen dat leerlingen AI gebruiken bij hun opdrachten? Noem een concrete aanpassing.
- Hoe kan het veranderen van de vorm van opdrachten helpen om AI-gebruik tegen te gaan? Leg uit met je eigen woorden.
- Waarom vindt scholierenorganisatie LAKS het belangrijk dat scholen hun opdrachten aanpassen in plaats van straffen?
- Wanneer maak jij gebruik van AI-tools op school? Licht je antwoord toe waarom je de keuze maakt.
- Eigen mening: ‘Het gebruik van AI-tools in het onderwijs doet meer kwaad dan goed voor je persoonlijke ontwikkeling op school’. Eens of oneens? Motiveer je mening.
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site