Voetbalgeweld is weer terug van weggeweest
- Sociaal-maatschappelijk
- 7 november 2021
Het betaald voetbal werd de afgelopen weken overschaduwd door excessief supportersgeweld. Reden voor demissionair minister Grapperhaus om in gesprek te gaan met de KNVB over de recente uitwassen. “Dit geweld moet stoppen, dat staat als een paal boven water”, aldus de Bredase burgemeester Paul Depla. Hij is een van de burgemeesters die vorige week aanwezig waren bij een gesprek van de Regiegroep Voetbal en Veiligheid. Ook de politie, justitie en de KNVB waren daarbij betrokken. “Er zijn grote zorgen over het toegenomen stadiongeweld. Het wordt de laatste weken steeds erger”, vindt Depla. Hij pleit voor concrete maatregelen om het geweld in de toekomst tegen te gaan.
Opdrachten:
- Waarom is er sprake van een toename van supportersgeweld dit seizoen bij het betaald voetbal in ons land?
- Noem 5 manieren om het voetbalgeweld in en rond het stadion aan te pakken.
- Burgemeesters kunnen hooligans een langdurig gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen (maximaal 2 jaar). Geef van elk verbod een voorbeeld vanuit de praktijk.
Eigen mening:
- Bij het staken van een voetbalwedstrijd of als supporters worden geweerd, wordt de gewone supporter ook gestraft. Vind jij dat terecht of onterecht? Motiveer je mening.
Als het aantal incidenten niet vermindert, overweegt de KNVB de straffen voor wangedrag te verhogen, supporters te weren en sneller wedstrijden stil te leggen of te staken. De Nijmeegse burgemeester Bruls opperde onlangs een levenslang stadionverbod voor relschoppers.
Stelling: ‘Een levenslang stadionverbod voor relschoppers is de enige manier om van het voetbalgeweld af te komen’
- Eens of oneens? Motiveer je mening.
Extra info: Extra bijeenkomst om excessief voetbalgeweld: ‘Dit moet stoppen’
Extra info: KNVB: ‘Als incidenten aanhouden, mogelijk supporters weren’
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site