Verkiezingen in coronatijd
- Moderne Wiskunde
- 22 maart 2021
- Niveau: Havo/vwo onderbouw/Vmbo bovenbouw
- Bron: Omroep West
Verkiezingen in coronatijd
Op 15, 16 en 17 maart 2021 waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door corona verliepen dit jaar de verkiezingen anders dan voorgaande jaren. Gewoonlijk stemmen alle mensen op dezelfde dag. De kwetsbare mensen kregen de kans om al op 15 en 16 maart te stemmen. In de video zie je hoe het er op 15 maart aan toeging op een stembureau.
Opdrachten:
- Volgens het bericht in de Volkskrant mochten er 13,2 miljoen Nederlanders stemmen. Daarvan heeft 83% gestemd (volgens de tellingen op 18 maart). Hoeveel Nederlanders hebben gestemd?
- De mensen die gingen stemmen konden dat doen bij één van de 8800 stembureaus. Hoeveel mensen zijn dat gemiddeld per stembureau?
- Stel dat de mensen op hetzelfde tijdstip bij een stembureau wilden stemmen, dan zou er een er lange rij ontstaan omdat de mensen 1,5 afstand moeten houden. Hoe lang zou de rij bij dat stembureau dan zijn?
- Stel dat deze mensen een ronde kring zouden maken, nog steeds op 1,5 m afstand van elkaar. Hoe groot zou dan de diameter van die cirkel zijn?
- De mensen kunnen ook verschillende ronde cirkels maken. De mensen die op dezelfde partij hebben gestemd gaan dan bij elkaar in de kring staan. Zo krijg je verschillende kringen. De VVD heeft de verkiezingen gewonnen en is de grootste partij geworden, dan verwacht je dat de grootste cirkel gevormd wordt met VVD-stemmers. Maar dat is niet overal zo. In Bloemendaal heeft 32,2% op de VVD gestemd en in Nunspeet heeft 16,5 % op de VVD gestemd. Hoeveel m² is dan de oppervlakte van de VVD-cirkel in Bloemendaal groter dan in Nunspeet?
Bronnen: Omroep West, Volkskrant, NOS, RTL-nieuws
Wil je meer weten over Moderne Wiskunde?
Naar website