Varkensnier succesvol naar mens getransplanteerd
- Gezondheid, Orgaantransplantatie, Toepassen
- 16 december 2021
- Niveau: Vmbo bovenbouw
- Bron: NOS
In New York zijn artsen-wetenschappers erin geslaagd om een varkensnier te transplanteren naar een mens. Het is nog nooit eerder gebeurd dat een volledig dierlijk orgaan succesvol in een mens is overgeplaatst. De verwachting is dat deze doorbraak het onderzoek naar donororganen in een stroomversnelling zal brengen.
Opdrachten:
- Lees het artikel van de NOS. Een varkensnier is vreemd weefsel voor het menselijke lichaam. Ons lichaam zal het daarom proberen af te stoten. Waardoor trad er bij de varkensnier uit dit experiment toch geen afstoting op?
- Medisch onderzoek kent vaak risico’s. Je zult daarom ook niet zo snel een vrijwillige proefpersoon vinden voor een experiment als dit. Wat is er zo bijzonder aan de patiënt die als proefpersoon voor dit onderzoek is gebruikt?
- Waarom hebben de onderzoekers het experiment na 50 uur stopgezet? Is het onderzoek daarna afgelopen?
- Wat vind jij van het gebruik van dieren als bron voor transplantatieorganen? Vind je dat dit zou moeten kunnen, of juist niet? Geef ook een argument bij je mening.
Verdiepende opdrachten:
- Bekijk de video bij het artikel van de NOS. Bestaat het ‘gekweekte’ orgaan uit menselijke cellen, uit varkenscellen of uit een mix van die twee?
- Bekijk de video van Clipphanger. Waarom is niet iedereen orgaandonor?
NB De man die het varkenshart ontving is na ongeveer twee maanden overleden. Eerste man die varkenshart kreeg is overleden | Buitenland | AD.nl
Gebruikte bronnen:
NOS: Doorbraak: voor het eerst varkensnier bij mens geplaatst
NOS: Transplantatie-organen gekweekt in varkens: levensreddend of doodeng?
Clipphanger: Wat is orgaandonatie?
Meer weten?
NOS: Varkens mixen met mensen, moeten we dat willen?
Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?
Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar 4e editie deel 4 vmbo-gt hoofdstuk 9 Bescherming.