Tokidoki
- 17 september 2018
- Niveau: Havo/vwo bovenbouw
- Bron: vpro
Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat Paulien Cornelisse in de vierdelige VPRO-serie Tokidoki op onderzoek in het land van de rijzende zon. Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek, haast onvertaalbaar Japans woord.
Aflevering 1 gaat over het woord yugen. Het is dat mysterieuze gevoel dat je bekruipt als je je één voelt met de natuur. Japanners hebben een bijzondere verhouding met de natuur. Enerzijds is dit een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, waar mensen vooral in gigantische steden wonen. Alleen in Tokio wonen al 38 miljoen mensen. Anderzijds is dit een land waar ze gewend zijn aan aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en ander natuurgeweld.
Paulien ondergaat in deze aflevering een shintoïstisch ritueel onder een waterval en gaat naar Fukushima, waar zeven jaar geleden na een tsunami een kernramp plaatsvond. In Yokohama gaat ze op stap met mosvrienden die samenkomsten om hun liefde voor mos te belijden. En ze bungelt in een hangmat tijdens een bostherapiesessie om zelf yugen te ervaren.
Opdrachten
Bekijk het filmpje en lees de tekst. Beantwoord de vragen.
1 In de tekst worden twee kanten van Japan belicht. Met welke kaarten uit de atlas kun je dit bewijzen?
2 Japan wordt ingedeeld bij het cultuurgebied van Zuidoost-Azië. Gebruik de atlas om uit te leggen waarom dat wel en niet terecht is.
3 In Japan wonen erg weinig immigranten. Toch vindt er in Japan veel cultuurvermenging plaats.
a Welke cultuur vermengt zich met de Japanse cultuur? Welke verklaring is er voor deze cultuurvermenging?
b Noem enkele Japanse cultuurelementen die zich over de wereld hebben verspreid.
c Hoe verklaar je deze verspreiding?
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar website