Sterke koffie
- Chemie, Lesopener
- 1 maart 2024
- Niveau: Havo/vwo bovenbouw
- Bron: New Scientist
Al honderden jaren drinken mensen koffie. Ondertussen zijn er veel verschillende soorten koffie en diverse methodes om stoffen uit koffiebonen te halen en in koffie te krijgen. Nu hebben wetenschappers bewijs dat een klein beetje water toevoegen aan de gemalen bonen helpt voor een betere extractie.
Je leest het hier.
Opdrachten
1. Geef het probleem dat water toevoegen aan de gemalen bonen oplost.
Koffiezetten is het uitvoeren van een extractie, oftewel een scheidingsmethode.
2. Leg uit welk verschil in stofeigenschap er wordt gebruikt bij een extractie.
3. Geef één reden waarom er bij grote korrels een slechtere extractie plaatsvindt.
4. Bespreek in een groepje van drie personen welk drankje jij nog beter zou willen maken dan dat deze nu is. Leg ook uit hoe je de scheikunde daarvoor wil inzetten.
Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal