NU Actueel

Spelen met woorden

Woordspelingen maken

 

“De landbouwsector boert achteruit.” “De duiker was diep gezonken.” “Freek Vonk gaat naar de haaien.” Dit zijn drie voorbeelden van zinnen met een woordspeling erin. Woordspelingen zijn spelletjes met taal, waarin je bijvoorbeeld een woord gebruikt in een aantal betekenissen tegelijkertijd.

Veel mensen zijn er dol op. Je moet er namelijk nét even over nadenken voordat je de woordspeling ‘te pakken hebt’. Woordspelingen zijn daarom niet alleen grappig, maar je kunt door erom te lachen ook laten zien dat je slim genoeg bent om ze te snappen. Ze worden daarom veel gebruikt door comedians en andere grappenmakers.

 

Maar hoe kom je op een goede woordspeling? Hoe maak je je tekst aantrekkelijker met wat grapjes? Gelukkig is er op internet een les woordgrapjes maken te vinden!

 

 

Vragen en opdrachten

 

Deze vragen en opdrachten maak je samen met een klasgenoot.
Bespreek daarna de uitkomsten in de klas (2b).

 

1a    De inleidende tekst noemt drie voorbeelden van zinnetjes met een woordspeling. Leg bij elk zinnetje uit waardoor de woordspeling ontstaat.

1b    In wat voor soort taaluitingen kom je nogal eens woordspelingen tegen?

1c     Wat zijn volgens jullie de belangrijkste functies van woordspelingen?

1d    Lees samen het artikel. Het voorbeeld van de Nijmeegse slager is ‘de slechtste slogan van het jaar’ geworden. Vind je dat terecht? En waar heeft de waardering van een woordspeling dus (ook) mee te maken?

1e    Vergelijk de drie genoemde methoden om woordspelingen te maken met jullie antwoord op vraag 1a. Welke methode is bij deze zinnetjes blijkbaar het meest productief?

2a    Nu moeten jullie zelf aan de bak. Doe de oefeningen en maak samen drie zinnetjes met woordspelingen, het liefst op verschillende manieren.

2b    Verzamel alle woordspelingen uit de klas en kies welke jullie het meest en het minst geslaagd vinden. Leg uit waarom.

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 86

Bron: TLPST nr. 86

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?Nieuw Nederlands

Naar de website

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.