Sexting: Werkt het verbieden van sexting averechts?
- Vitaal burgerschap
- 22 september 2024
- Bron: NOS / NOS-Stories / Trouw
Voor de tweede keer is er eind september een omvangrijke zedenzaak aan het licht gekomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat een 26-jarige man uit Enkhuizen honderden jongens heeft aangezet om naaktfoto’s en -filmpjes van zichzelf te sturen. In één geval is er ook sprake van fysiek misbruik.
De verdachte is aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie deed hij zich op sociale media jarenlang voor als een aantrekkelijk jong meisje. Hij chatte met jongens en verleidde hen om seksuele handelingen te verrichten voor de camera.
Op de computer van de verdachte vond de politie expliciete foto’s en filmpjes van honderden jongens tussen de 10 en 16 jaar oud. Volgens het OM ging het soms om “vergaande seksuele handelingen”. Een deel van de slachtoffers was herkenbaar in beeld. Daarnaast vond de politie een filmpje van fysiek seksueel misbruik van een minderjarige jongen, gepleegd door de verdachte zelf.
De reflex bij dit soort berichten is vaak dat jongeren moeten worden gewezen op de gevaren van het versturen van naaktbeelden, ook wel sexting genoemd. Toch is dat volgens experts niet waar de focus op moet liggen.
“Veruit de meeste sexting is fijn en leuk. Het heeft voor jongeren allerlei positieve betekenissen: het kan bijvoorbeeld bijdragen aan een romantische relatie en het helpt jongeren te ontdekken wat ze fijn vinden”, zegt Marijke Naezer, onderzoeker op het gebied van seksualiteit op sociale media. “Door het te verbieden hinder je jongeren in hun seksuele ontwikkeling.” Als we steeds zeggen: pas op, doe het niet, dan nemen jongeren het zichzelf kwalijk als er misbruik wordt gemaakt van hun beelden.
Opdrachten:
- Bekijk het artikel en het extra filmpje: Welke methoden gebruiken daders vaak om naaktfoto’s te verzamelen via platforms zoals Snapchat?
- Wat is bekend over de leeftijden en aantallen van de slachtoffers in deze zaak?
- Welke mogelijkheden hebben slachtoffers om zich te melden en hulp te krijgen?
- Wat zijn enkele manieren om een nepaccount op sociale media te herkennen volgens het artikel?
- Wat adviseren deskundigen jongeren om te doen als ze slachtoffer worden van online misbruik?
- Wat kan de rol van sexting zijn in de seksuele ontwikkeling van jongeren volgens het artikel?
- Hoe kan het adviseren van jongeren om niet aan sexting te doen averechts werken?
- Wat kan het effect zijn van seksueel misbruik op jongeren?
Eigen mening:
- Stelling: Het verbieden van sexting is niet verstandig, omdat het jongeren belemmert in hun seksuele ontwikkeling en kan leiden tot schuldgevoelens en “victim blaming” als er misbruik van hun beelden wordt gemaakt. In plaats daarvan moet de focus liggen op voorlichting, verantwoordelijkheid bij daders, en het veilig omgaan met intieme beelden.
Eens of oneens? Motiveer je mening.
Extra info: Opnieuw grote zedenzaak: foto’s en filmpjes van honderden jongens gevonden
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site