NU Actueel

Servië in de ban van bevolkingskrimp

  • 2 april 2018
  • Niveau: Onderbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Toeval of niet: zelfs de Servische inzending voor het Eurovisie Songfestival dit jaar is een liedje met de titel Nova Deca (Nieuwe kinderen). Servië is in de ban van de sterke bevolkingskrimp. Er moeten meer baby’s geboren worden en een campagne, vooral gericht op vrouwen, moet daarbij helpen.

De Servische regering kondigde aan dat er geld beschikbaar komt om de bevolkingsgroei te stimuleren. Hoe meer kinderen je krijgt, hoe hoger de maandelijkse bijdrage wordt. Voor een gezin dat een vierde kind krijgt, wordt de uitkering het hoogst: 18.000 dinar (150 euro) per maand gedurende een periode van tien jaar. Het gemiddelde salaris in Servië ligt rond de 400 euro per maand. Bovendien krijgt iedere werknemer bij defensie vier ivf-behandelingen per werknemer vergoed.

Servië is het sterkst vergrijsde land van de Balkan. Er zijn meer mensen boven de 64 dan onder de 15. Een ander probleem is de emigratie van, met name jonge Serviërs naar rijkere landen in Europa, vanwege de hoge werkloosheid (33 procent). Dit wordt de ‘brain-drain’ genoemd.

Bron: NOS.nl

Opdrachten

Lees de tekst, bekijk de cartoon en het filmpje.

 

1

a Op welke manier kan een regering de bevolking stimuleren om meer kinderen te nemen?

b Servië is een land met een grote vergrijzing en een negatieve bevolkingsgroei. Leg uit hoe de bevolkingsgroei van een land wordt berekend.

c  Servië heeft een natuurlijke krimp. De regering van Servië wil voor grotere zinnen. Wat kan de regering nog meer stimuleren om de krimp tegen de te gaan?

 

2

a Wanneer vond de babyboom in Europa plaats?

b Hoe oud zijn deze ‘babyboomers’ nu?

c Waardoor worden deze ‘babyboomers’ ouder dan hun ouders en grootouders?

 

3 Welk proces laat de cartoon zien?

 

4 In het filmpje wordt gezegd dat de skateshop verandert moet worden in een rollator-outlet. Hoe wordt dit proces genoemd?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode?

Naar website