NU Actueel

Robothond in Pompeï

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Robothond in Pompeï

Pompeii is in het jaar 79 door een uitbarsting van de vulkaan onder een laag as bedolven en een groot deel is weer opgegraven.  In Pompeii loopt tegenwoordig een robothond om de gebouwen in de gaten te houden zoals je in de  video van het jeugdjournaal kunt zien.

Opdrachten:

  1. Pompeï is 67 ha groot en werd door de vulkaanuitbarsting bedolven onder een 3 m dikke laag as. Hoeveel m³ as viel er op Pompeii?
  2. Inmiddels is 60% van Pompeï opgegraven. Hoeveel km² moet men nog opgraven?
  3. Het grootste huis, het Huis van Faun was 3000 m² groot. Hoeveel procent van de oppervlakte van Pompeï was dat?
  4. Stel dat het huis van de buurman van het Huis van Faun 5 keer zo klein is. Wat is dan de oppervlakte van het huis van de buurman?
  5. Het amfitheater in Pompeï is 135 bij 104 m groot. Het amfitheater in Rome is 188 bij 156 m groot. Is het amfitheater in Rome een vergroting van het amfitheater in Pompeï? Zo ja, wat is dan de vergrotingsfactor. Zo nee, wat zouden de afmetingen van het amfitheater in Rome kunnen zijn als het wel een vergroting zou zijn.
  6. De Romeinen stonden bekend om de aquaducten, het waterleidingsysteem. Het water kwam via een aquaduct op het hoogste punt aan in Pompeï. Daar stroomde 42 liter water per seconde in een soort kubusvormige watertoren. Hoeveel m³ water is dat per uur?

Bronnen: Jeugdjournaal; Pompeï; Colosseum

Wil je meer weten over Moderne Wiskunde?

Naar website