Robotbeveiliger
- Lesopener, Moderne Wiskunde
- 9 mei 2023
- Niveau: Vmbo onderbouw
- Bron: NOS Jeugdhournaal
Robot beveiliger
In Zwitserland is een robot gemaakt die zelfstandig een terrein kan bewaken. In de video van het NOS Jeugdjournaal kun je zien dat deze robot ook ’s nachts werkt. En zich weinig aantrekt van obstakels!
Opdrachten:
- De robot rijdt op wielen. Deze wielen hebben een diameter van 50 cm.
Laat met een berekening zien dat de omtrek van zo’n wiel 157 cm is. Gebruik hierbij de formule omtrek = 3,14 × diameter. - Leg uit dat de robot 15,7 meter aflegt, als zijn wielen tien keer ronddraaien.
- Op zijn snelst rijdt de robot 3,3 meter per seconde.
Hoeveel meter legt de robot af als hij 5 seconden op topsnelheid rijdt? - Hoe vaak zijn de wielen in die 5 seconden dan rondgedraaid?
- Behalve twee ronde wielen heeft de robot ook twee ronde cameraogen. Hoeveel millimeter schat je de diameter van deze cameraogen? Kies voor je antwoord uit 5 mm, 25 mm en 50 mm.
- De camera ogen zien na 21 seconden dat er een hek open staat. De robot stuurt hiervan een beeld door naar een beveiliger die binnen zit. Dit beeld heeft een rode rand.
Welk figuur herken je in deze rode rand? Kies uit vierkant, rechthoek en ruit. - Na 47 seconden rijdt de robot een trap op. Op de achtergrond van deze trap zie je een muur met een trapleuning. Deze muur heeft de vorm van een rechthoekige driehoek.
Vanaf de trapleuning gemeten is de muur 3 meter hoog. De horizontale lengte van de muur is 7,5 meter.
Bepaal de lengte van de trapleuning. - De trap heeft 20 treden. Leg uit dat elke traptrede 15 cm hoog en 37,5 cm breed is.
- De robot kan deze trap prima oprijden. Toch is deze trap volgens vuistregels op deze wikipagina geen goed beloopbare trap.
Laat dit met een berekening zien. - Bedenk zelf een vuistregel waaraan een goed berijdbare trap (voor deze robot) moet voldoen.
Bronnen:
Wil je meer weten over Moderne Wiskunde?
Naar website