Racisme en discriminatie, ook in Nederland. En nu?
- 8 juni 2020
- Niveau: Bovenbouw
- Bron: NU.nl
Floyd, een zwarte man, kwam om het leven in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat hij minutenlang op de grond werd gedrukt door een witte politieagent. Sindsdien wordt er wereldwijd gedemonstreerd, ook op verschillende plaatsen in Nederland. “Het zijn niet alleen maar de VS, waar mensen leven die het gevoel hebben dat ze in de samenleving niet volledig meetellen” zei premier Rutte in zijn reactie hierop, “ook hier is racisme, ook hier is discriminatie.” Bij demonstraties in Groot-Brittannië werd het standbeeld van een Britse slavenhandelaar neergehaald. In België wordt gediscussieerd over een omstreden standbeeld. Ook Nederland speelde een rol in de slavernij. Wat is daarvan vandaag de dag nog merkbaar?
Opdrachten:
- Gebruik de informatiebronnen hieronder. Wat betekenen de begrippen racisme en discriminatie?
- Geef voorbeelden van discriminatie en racisme in Nederland.
- Leg uit wat beide begrippen te maken hebben met slavernij en kolonisatie.
- Bekijk het filmpje op NOS.nl over het omstreden standbeeld in België. Welke argumenten hebben mensen om het standbeeld weg te halen? En welke tegenargumenten hoor je?
- Ook op straat zijn sporen te zien van het slavernij- en kolonisatieverleden. Lees het artikel en bekijk het filmpje op NOS.nl. Welke straatnamen, standbeelden, gebouwen of andere sporen uit het slavernij- en kolonisatievoorbeelden vind je in jouw omgeving?
- Bespreek samen: Hoe kun je het best omgaan met dit sporen uit het verleden: verwijderen, bewaren en een kritische tekst erbij plaatsen, nog iets anders? Bedenk verschillende oplossing en bedenk bij elke oplossing argumenten.
Meer informatie?
- NOS.nl: Racisme en disciminatie in Nederland: dit zijn de cijfers
- Schooltv.nl: Diverse afleveringen rondom discriminatie en racisme
- NPOfocus.nl: Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
- Slavernijenjij.nl: Protest tegen slavernij, niks nieuws
- NOS.nl: Omstreden beelden in Nederland
- HartvanNederland.nl: Sporen van het slavernij- en kolonisatieverleden neerhalen?
Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?
Naar website