NU Actueel

Ig Nobelprijs

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Hoogleraar Federico Toschi en universitair onderzoeker Alessandro Corbetta van de Technische Universiteit Eindhoven hebben Ig Nobelprijs gewonnen voor hun onderzoek naar het gedrag van voetgangers in mensenmassa’s.

Lees hier het artikel terug.

Opdrachten 

1 Wat is het doel van dit onderzoek?

2 Onder de perrons werden sensoren geplaatst en daardoor konden de bewegingen van vijf miljoen mensen in beeld worden gebracht. De gebruikte sensoren construeren met behulp van infrarood laserlicht een zwart-wit ‘dieptebeeld’. Schets hoe zo’n dieptebeeld eruit ziet.

3 Op wikipedia staat: ‘Een laser is een lichtbron die in staat is een smalle coherente bundel licht voort te brengen. Het licht van een laser is daardoor monochromatisch en directioneel, in tegenstelling tot de meeste andere lichtbronnen.’ Zoek online op wat coherente en monochromatisch betekent en wat het verschil is met andere lichtbronnen.

4 Het artikel geeft ook aan dat ongeveer één persoon per duizend mensen omkeerde en aan dezelfde kant de tunnel verliet. Noem drie mogelijke oorzaken hiervoor.

5 In 2021 ging de Ig Nobelprijs voor de bewegingsleer naar Japanse onderzoekers voor hun onderzoek naar waarom voetgangers soms juist wel botsen. Noem twee redenen waarom ze juist wel kunnen botsen.

Extra informatie

Nederlands Onderzoek

Japans Onderzoek

Eindhovens Dagblad

 

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar